02 Kasım 2004 22:00

VW'de uyarı grevine devam

Almanya'nın Volkswagen (VW) işletmelerinde çalışan toplam 103 bin işçiyi kapsayan TİS görüşmelerinin altıncı turundan da bir sonuç çıkmaması üzerine, işçiler patronlara baskıyı artırmak için uyarı grevlerini yoğunlaştırdılar.

Paylaş
Almanya'nın Volkswagen (VW) işletmelerinde çalışan toplam 103 bin işçiyi kapsayan TİS görüşmelerinin altıncı turundan da bir sonuç çıkmaması üzerine, işçiler patronlara baskıyı artırmak için uyarı grevlerini yoğunlaştırdılar. Önceki gün Almanya'daki altı ayrı VW işletmesinde 15 binden fazla işçi üretimi durdurarak uyarı grevine çıkarkan, dün sabah erken saatlerde Hannover ve Wolfsburg işletmelerinde yeniden uyarı grevleri yaptılar. Önceki gece geç saatlerde 6. tur görüşmelerine ara verilmesinden sonra dün sabah erken saatlerde, binlerce işçi Hannover'de protesto gösterisinde bulundu. Görüşmelerin yapıldığı otelin önünde toplanan işçilere sendika temsilcileri tarafından görüşmeler hakkında bilgi verildi. 6 bin işçinin katıldığı ve Stöckener Markt'ta yapılan eylemde işçiler, patronların taleplerine yanıt vermemesi durumunda greve çıkmaya hazır olduklarını gösteren pankart ve dövizler taşıdılar. Dün öğlen saatlerinde TİS görüşmelerine yeniden başlanırken, işçiler de VW tekelinin Wolfsburg'daki idare binasını önünde bir araya gelerek eylem yaptılar. Gösteriye Hannover ve Wolfsburg'dan 30 bin işçi katıldı. Gazetemiz baskıya girdiği saatlerde, TİS görüşmesi ve işçilerin eylemi devam ediyordu. Öte yandan önceki gün IG Metall Aşağı Saksonya sözcüsü "TİS görüşmeleri öncesinde olduğu gibi görüşmelerin devam ettiği saatlerde de eylemlerin devam edeceğini belirtmişti. Geçiğimiz cuma günü de IG Metall'in çağrısı üzerine Wolfsburg'da 30 binden fazla işçi üretimi üç saatliğine durdurmuştu.

Köhler devreye girdi VW'nin değişik fabrikalarında işçiler eylemdeyken Cumhurbaşkanı Horst Köhler, VW'de kısa sürede anlaşmaya varılması yönünde çağrı yaptı. Aşağı Saksonya Eyalet Parlamentosu'nu ziyaret eden Köhler, "Sorunun kısa sürede çözüme kavuşması sanırsam hepimizin çıkarına olacaktır" dedi. Cumhurbaşkanı Horst Köhler, "En önemlisi Aşağı Saksonya'da işyerlerinin korunmasıdır" dedi. Daha önce değişik politikacılar devreye girip, TİS görüşmelerinin kısa sürede sonuçlanması için taraflara uzlaşma çağrısı yapmışlardı. VW tekelinin, Alman devletinin ortak olduğu en büyük sanayi kuruluşlarının başında geliyor olması da bu tür müdahalelerin daha sık yaşanmasını gündeme getiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Telekom ihalesi bu ay

SONRAKİ HABER

Arjantin borç affı istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa