02 Kasım 2004 22:00

'Saygı' Koalisyonu konferansını yaptı

George Galloway ve Mark Serwotka gibi, İngiltere'de sosyal hak mücadelesi ve savaş karşıtı hareketin önemli simalarını bünyesinde toplayan Respect (Saygı) Koalisyonu, ilk konferansını Londra'da başarıyla tamamladı.

Paylaş
Saygı-Birlik Koalisyonu'nun (Respect-The Unity Coalition) 1. Konferansı, 30-31 Ekim tarihleri arasında Londra'da yapıldı. 270 delege ve 50'yi aşkın gözlemcinin katıldığı konferansta, 77 önerge tartışılarak oylamaya sunuldu. Respect'e katılan PCS (Kamusal ve Ticari Hizmetler Sendikası) genel başkanının da bir konuşma yaptığı konferansta, işgal ve özelleştirme karşıtlığı öne çıktı.

Felluce 'Arapların Stalingradı' Konferansın açılış konuşması, savaş ve emperyalizm gündemi ile başladı. Filistin, Keşmir, Kürt sorunu, Sendikalar ve Yurttaş Hakları gibi konularda atölyelerle devam eden konferans, "Toplumumuzu Koruyalım" başlığıyla; iltica, konut sorunu, ırkçılık gibi sorunları ele alan gündemle devam etti. Konferasın ilk günü önergeler ile ilgili tartışma ve oylamalarla sona ererken, George Galloway, Lindsey German ve PCS Başkanı Mark Serwotka birer konuşma yaptı. Galloway ve German, Irak'ta işgalin başından bu yana 100 binin üzerinde sivilin öldüğünü hatırlattı. Galloway, "Felluce tarih yazıyor, Arapların Stalingradı olarak tarihe adını yazdırıyor" değerlendirmesini yaptı. Delegeler, Felluce'ye saldırılması halinde, o akşam saat 17.00'de başbakanlık binası önünde bir protesto yapmayı da karar altına aldı. Ayrıca, 19 Mart 2005'de tüm dünyada gerçekleştirilecek olan işgal karşıtı büyük eylemlere güçlü bir şekilde hazırlanılması gerektiği dile getirildi.

İşçiler politikada birleşmeli 310 bin üyesi olan PCS sendikasının Genel Başkanı Mark Serwotka da, 5 Kasım günü, 11 yıl aradan sonra ilk kez, kamuda en geniş kesimin katılacağı bir grev yapacaklarını dile getirdi. Serwotka, "100 bini aşkın iş kaybı, 20 bin alanda özelleştirme ile, kamusal alanda İngiltere tarihindeki en büyük saldırılar gerçekleşiyor" dedi ve şöyle devam etti: "Tarih bize gösteriyor ki, işçilerin ve sendikaların dayanışması olmadan başarı olmaz. Sendikalar grevlerde bir araya gelmeli ve harekete geçmeli. 5 Kasım'da İskoçya'da, Galler ve İngiltere'de büyük bir gün olacak, ama sadece greve gitmek ve desteklemek yetmez, politikada da birleşmek gerek." Serwotka, işçilerin sendikacılardan mücadele beklediklerini, Respect'in sosyalist perspektifte toleranslı, demokratik bir yapıda olması gerektiğini de belirtti. Konferansın ikinci gününde, seçim stratejisi ele alındı. Önergelerin tartışılıp oylanması ile devam eden konferansın son gündemi, 48 kişiden oluşan ulusal konseyin onaylanmasıydı. Konferans, Respect Sekreteri John Rees'in konuşmasıyla sonra erdi.

ÖNCEKİ HABER

Tarihin en lekeli seçimi

SONRAKİ HABER

Uğursuz ittifaka son verilmeli!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...