01 Kasım 2004 22:00

'Mükemmel' aydının kara günü

Fransız yazarlar, kendini "mükemmel bir entellektüel" olarak tanımlayan Bernard-Henri Lévy'nin eserlerini ve entellektüel birikimini yerden yere vuruyor.

Paylaş
Fransız yazarlar, kendini "mükemmel bir entellektüel" olarak tanımlayan Bernard-Henri Lévy'nin eserlerini ve entellektüel birikimini yerden yere vuruyor. Türkiye'de "Entellektüellerin Övgüsü", "Sartre Yüzyılı" kitaplarıyla tanınan Lévy'yi "şarlatan" olarak niteleyen Fransız yazarlar; son günlerde çıkardıkları kitaplarda Lévy'nin "kısa bir sürede oluşturduğu servetini nasıl elde ettiğini" sorguluyorlar.

'Mükemmel şarlatan' Fransız aydınlar, Lévy'yi 'şarlatanlık' ile suçlayarak, son zamanlarda yaptığı çalışmaların tümünün, onur kırıcı ve akademik kariyerini korumak kaygısıyla çıkarıldığı noktasında birleşiyor. Son on yıldır popüler televizyon programlarında da boy gösteren Lévy'nin kendi yazarlık çizgisini anlattığı, 'The ABC of Bernard-Henri Lévy (Bernard-Henri Lévy Alfabesi)' adlı kitabında kendini "Mükemmel Fransız entellektüeli" olarak nitelendirmesi ve kendini Derrida, Sartre ve Foucault gibi Fransız felsefesi kuramcıları ile eşdeğer tutması Fransız aydınlarının büyük tepki gösterdiği konular arasında. Yazarların son dönem çıkardıkları 7 kitapta cevap bekledikleri diğer nokta ise Lévy'nin 150 milyon Euro'luk serveti. Felsefi yayınlardan çok, magazin dergilerinde sıkça görülen Lévy için; Paris Üniversitesi, Siyaset Bilimi Profesörü Erwan Poiraud, Medya, Lévy'yi üniversiteler ve felsefeciler kabul etmediği sürece, 'Mükemmel Fransız Entellektüeli' olarak görmeyecektir. Bir aydın çalışmasında, herhangi bir ayrıntı için 5 yıl çalışırken, Lévy sipariş edilen kitapları 4 ayda televizyon ve radyo tekellerine teslim ediyor" dedi. Fransız gazeteci Richard Labevière ve Grenoble Üniversitesi'nde Felsefe Profesörü Bruno Jeanmart 'The Absence of Thought in Bernard-Henri Lévy (Bernard-Henri Lévy Felsefesinde Yokluk)' adlı kitaplarında Lévy'nin çalışmalarını 'hiç' olarak nitelendirdi.

150 milyonluk servet! Diğer yandan, Fransız gazetesi 'Le Canard Enchainée', yazarın 150 milyon Euro'luk serveti üzerine yaptığı araştırmada, yazarın geçen sene basılan kitabı "Who Killed Daniel Pearl? (Daniel Pearl'ü Kim Öldürdü?)" üzerine dikkatleri çekti. ABD'nin Irak işgalini destekleyen yazar, kitabında, Amerikan "Wall Street Journal" gazetecisi Daniel Pearl'ün, Pakistan'da ki ölümünü inceliyordu. Pearl'ün ölüm sebebinin, El-Kaide ve örgütün nükleer silahlarıyla ilgili çok fazla bilgiye sahip olmasından kaynaklandığını iddia eden kitap; Pearl'ün ailesinin dramına ve gazetecinin öldürülüşünün ayrıntılarına yer veriyordu. Ayrıca Philippe Cohen'in "The Hidden Face of Le Monde (Le Monde'nin Saklı Yüzü)" kitabında, Lévy'nin özel hayatına dair ayrıntılara oldukça çok yer vermesi yazara indirilen son darbe oldu. Öte yandan Bernard Henri Lévy, bu iddalara karşı henüz açıklama yapmazken, yakın çevresine, olanların kendisini yaralamadığını, kendine karşı bu tür girişimlerin her zaman yapıldığını söylediği öne sürüldü. (The Guardian)

ÖNCEKİ HABER

Sanatla ve kitapla
   buluşma sona erdi

SONRAKİ HABER

Başbakanlık'ta eşkıyalık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...