31 Ekim 2004 22:00

Sahnelerin sessiz çığlığı beyazperdede

Yönetmen Özkan Küçük, Kürt pandomim ustası Arsen Poladov'un Diyarbakır'daki görüntülerini 'Mamosta Arsen' adıyla Kürtçe belgesel olarak beyazperdeye aktardı.

Paylaş
Kürt pandomim ustası Arsen Poladov'un Diyarbakır'daki görüntüleri Yönetmen Özkan Küçük tarafından 'Mamosta Arsen' adıyla Kürtçe belgesel olarak beyazperdeye aktarıldı. Arsen Poladov'un Diyarbakır kuçelerinde görülmeyenlerin izini sürdüğü belgesel film, 21 Aralık'ta Viyana'da 3. Serçavan Kürt Film Günleri'nde gösterilecek. Hüznü ve mutluluğu bir arada resmeden yüzü, beyaz saçları, yumuşak derin bakışları ile bir pandomim ustası olan Arsen Poladov, sessiz çığlıkların yankılandığı Diyarbakır sokaklarında geziyor. Poladov, taşları ağlarken göremediği için bu kez hissetmek ve duymak adına uzun parmakları ile duvarları ve taşları okşuyor. Bu görüntüler geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Kürt pandomim ustası Arsen Poladov'un Diyarbakır günlerini anlatan "Mamosta Arsen" adlı belgeselden. Kürt Tiyatrosu'nun tüm dünyada tanınan ancak Kürtlerin geç keşfettiği pandomim ustası, Özkan Küçük'ün yönettiği "Mamoste Arsen" adlı belgesel ile bu kez beyazperdeye konuk oluyor. Mezopotamya Kültür Merkezi'ne (MKM) bağlı Yapım 13'ün yapımını üstlendiği belgesel, Arsen Poladov'un Ermenistan'daki cenaze töreni görüntüleriyle başlıyor.

Diyarbakır'ın gizini aramak Baştan sona lirik bir dilin hakim olduğu belgesel, Yönetmen Özkan Küçük'ün ölüm haberiyle birlikte Diyarbakır'da 3. Kültür Sanat Festivali kapsamında görüntüleri hatırlayıp açığa çıkarması ile şekillenmiş. Yönetmenin gözünden kişisel bir belgesel niteliği taşıyan çalışmada, Diyarbakır görüntülerinin yanı sıra Poladov'un 1993 yıllarında MKM'de verdiği bir pandomim atölyesinden ve Roj TV'de katıldığı bir programdan görüntüler bulunuyor. Aram ve her daim gülümsemeye hazır yüzü ile belleklerde iz bırakan Poladov'un Diyarbakır'daki her adımı, her sözü, her bakışı belgeselin etkisini artırıyor. Sırtını dönerek Diyarbakır'ın dar kuçelerinde yürüyüp giden beyaz saçlı pandomim ustası, Diyarbakır'ın asil hüznünü sergiliyor. Tamamı Kürtçe olan belgeselde Poladov'un sessiz yolculuğuna anayurdu Erivan'dan şarkılar eşlik ediyor.

Diyarbakır ve mim Özkan Küçük, belgesel görüntülerinin büyük bölümünün 3. Diyarbakır Kültür Sanat Festivali belgeseli kapsamında çekilen görüntülerden elde ettiklerini söylüyor. Küçük'ün 'Mamoste Arsen' olarak hitap ettiği Arsen Poladov ile geçirdiği zamanlar diğer konuklara nazaran daha uzun ve özel geçmiş. Hatta Poladov'un görüntüsünün çok fazla kaydedilmesi kimi zaman rahatsızlanmasına bile neden olmuş olacak ki, Poladov filmin sonunda gülerek, "Nereye gitsem senden kurtulamıyorum" diyor. Özkan Küçük, Poladov'un en ilgi çekici yanını ömründe ilk kez Diyarbakır'a gitmesinden kaynaklı davranışların da buluyor. "Diyarbakır'ı içine çekercesine inceliyordu, ben de onu çekiyordum" diyen Küçük, ayrıca Diyarbakır'a kendi sanatında ustalaşmış olarak dönmenin tadını çıkardığını söylüyor. Arsen Poladov ile Özkan Küçük, Diyarbakır sonrası İstanbul'da son kez bir daha bu kez birkaç saatliğine bir araya gelmiş. Özkan, bu görüşmede Poladov'un Batman'da film çekmeyi önerdiğini anlatıyor ve ekliyor: "Ancak biz festivalin son günlerinde gittik ve gittiğimizde Mamoste Arsen Batman'dan ayrılmıştı." Arsen Poladov ile film çekme hayallerini Diyarbakır festivaline ertelediklerini aktaran Küçük, şöyle devam ediyor: "Ancak, festivale birkaç ay kala, mart ayında ölüm haberini aldık. İşte o zaman, birlikteyken çektiğimiz her şey bir bir gözümün önüne geldi, kendimi kötü hissettim, ve bütün hislerimi anlatacağım bir kişisel belgesel yapmaya karar verdim.

Hedef yeni belgesel Özkan Küçük bu belgesel ile Arsen Poladov'u bir kez daha aramıza getirerek onu anıyor. Biraz da yönetmenin iç burukluğu eşlik ediyor belgesele. "Bu kadar erken beklemiyordum ölümünü" diyen Küçük, insanın hep zamana güvendiğini ve hiç beklemediği bir anda zamanın bittiğini düşünüyor. Genç yönetmen, belgesel süresince geç kalınmışlığı, zamanın ne kadar hoyrat kullanıldığını da öğrendiğini itiraf ediyor. Özkan Küçük, 29 dakikalık bu belgeselin ardından Arsen Poladov'un daha kapsamlı bir belgeselini yapmayı hedefliyor. Küçük ayrıca yıllardır sahneye çıkmadığı için bir türlü bulamadığı Arsen Poladov'un ulaşılamayan sahne görüntülerini de bulmayı amaçlıyor.

ÖNCEKİ HABER

'Eryılmaz sözünde dursun'

SONRAKİ HABER

Anketler 'Bush' diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...