31 Ekim 2004 22:00

Pancar hayvan yemi oldu

Kantarları kapanan Malatyalı üreticiler şeker imal edilmesi için ürettikleri pancarı hayvan yemi yaptı. Zarardaki üretici kantarların açılmasını istiyor

Paylaş
Şeker Fabrikası Genel Müdürlüğü tarafından Malatya'da kapatılan Ören, Sürgü, Dilek pancar alım kantarları nedeniyle köylü zarara uğradı. Her birinden 5'den fazla köyün yararlandığı kantarlar kapatılınca üreticiler şeker imal edilmesi için ürettikleri pancarları hayvan yemi olarak kullandılar. Malatya pancar üreticisi kapatılan pancar alım kantarlarının sıkıntısını yaşıyor. Zarara uğrayan köylülerin bir şikâyeti de şeker fabrikasından. Şeker imalatı için ürettikleri pancarı şeker fabrikası tarafından ucuza alınmasına tepki gösteren üreticiler yetiştirdikleri ürünü hayvan yemi olarak kullanıyor. Her sene verilen kotalar çiftçinin belini bükerken, kota fazlası ürünü alınmayan üreticiler cezalandırıldıklarını düşünüyor. Malatya'nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören beldesinde pancar üreticisi Servet Yıldız, şeker fabrikasının pancarı üreticiden brüt 99 bin liradan aldığını belirtti. Bunun yanı sıra Konya Şeker Fabrikası'nın ürettiği hayvan yeminin ise 450 bin liradan satıldığını kaydeden Yıldız, "Pancar üreticilerinin her sene verdiği pancarın yüzde 25 'i kendisine hayvan yemi olarak veriliyordu. Bu sene onu da değiştirdiler. Şimdi yüzde 20'yi verip geri kalanı satıyorlar. Zaten ektiğimiz ürünün nakliyesi kantarların kapatılmasıyla farklı bir boyut kazandı. Eski kantarımız bize 1 km. mesafedeydi şimdi götürdüğümüz kantar ise gidiş geliş toplam 34 km. mesafede. Mecburen kamyonlara yükleyip götürüyoruz. Kamyonlar yağmur yağdımı tarlalara giremiyorlar. Önce traktörlerle kamyonlara taşımak zorunda kalıyoruz. Bu şekilde de üretim olmayacağı için biz üreticilerin bütün bir yıl boyunca emek verdiği ürünler ya hayvan yemi oluyor, ki hayvanlara da son derece zararlı. Ya da yol kenarlarında çürümeye terk ediliyor" diye konuştu. Üretici Yusuf İşlek ise şeker fabrikasının verdiği tohumlardan şikâyetçi. Tarlalarda verimin yüzde 50 oranında azaldığını belirten İşlek, bölgenin rekoltesinin de yüzde 50 oranında düştüğünü ifade etti. İşlek, "Önceki senelerde sadece kota fazlası ürün alınmıyordu. Şimdi ise kotasının eksiğini getiren çiftçilere de fiyat kırma cezası uygulanıyor. Nakliyesi zaten faklı bir dert. Nakliye için şeker fabrikası kamyon gönderiyor ama bu kamyonlara ne kadar para vereceğimizi bile bilmiyoruz. Kantar kapanmadan önce bu sorunları yaşamıyorduk" dedi.

Bizi de satsın kurtulalım Üretici Mahmut Karaköse ise 30 senedir pancar ekiyor. Seçimlerden önce başbakanın hep çiftçilerin yanında olacağını söylediğini hatırlatan Karaköse, "Üretimi destekliyeceklerini söylüyordu. Seçimlerden sonra ise çiftçiye yaptıkları kötülükleri bize kanlımız bile yapmaz. Bize üretmeyin diyorlar. Kantarlarımızı kapatarak bizleri ürünümüzü erken sökmeye zorladılar. Çiftçiler ağlıyor ama çiftçileri dinleyen yok. AKP bizi de Amerika'ya topraklarımızla beraber satsın ki bizde kurtulalım" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Blair, Kerry'ye de oynuyor

SONRAKİ HABER

Soğan üreticisi zararda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...