30 Ekim 2004 21:00

Türkçe sahipsiz değil!

İstanbul Kitap Fuarı'nda önceki gün Dil Derneği tarafından çok sayıda yazar, şair, tiyatro ve sinema sanatçısının katıldığı bir toplantıyla "Türkçemiz Sahipsiz Değildir" paneli gerçekleştirildi.

Paylaş
İstanbul Kitap Fuarı'nda önceki gün Dil Derneği tarafından çok sayıda yazar, şair, tiyatro ve sinema sanatçısının katıldığı bir toplantıyla "Türkçemiz Sahipsiz Değildir" paneli gerçekleştirildi. İzleyicilerin çoğunun ayakta dinlediği panelde, dil kirlenmesinde düşünce kirliliği ve kültür yozlaşmasının önemli bir etkisinin olduğu vurgulandı. Panelde açış konuşmasını Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel yaptı. Dil Derneği'ni 10 yıl önce, cuntacıların TDK'yı kapatmasının ardından kurduklarını belirten Özel, bugün sadece sanatçı ve derneklerin dile sahip çıkmasının yeterli olamayacağını söyledi. Özel, "Türkçe öyle derin yaralar aldı ki, buna dur demek gerekiyor. Türkçeyi kirletenleri uyarmak, bu gidişe dur demek hepimizin görevi, aydın olma, yurttaş olma sorumluluğudur" dedi. Dil kirlendiği zaman düşüncenin de kirleneceğini belirten Özel, "Hiçbir şey için geç değil, sessiz kalmayalım, tepkisiz toplumun her şeyi yara alır" dedi. Toplam 24 sanatçının katıldığı toplantıda Sevgi Özel'in ardından konuşan Erdal Öz, "Bir ülkenin dilini yaratan yazarlardır. Kapitalist dünya her şeyi kirletti. Türkçe bugün oturmuş bir dildir. Bu kadar yazar yetiştiren bir dil güzel bir dildir" dedi. "Dil varoluş mücadelesidir" diyen tiyatro sanatçısı Macit Sonkan da; dil erozyonunun, kültür erozyonuyla çok yakın bir ilgisinin olduğunu belirtti.

Kuşatma altındayız Şair Salih Bolat ise 1950'lerden bu yana ülkemizde bir karşı devrim hareketinin, gizli açık yürütülmesinin dilimizdeki bu yozlaşmada payının olduğunu söyledi. Bolat, "Kuşatılmış bir ülkeyiz. Dilin var olması, değişim hızına yetişmesi mümkün değil. Dilimizi yitirmemeliyiz, dilini kaybeden bir toplum düşüncesini de kaybeder" dedi. Daha sonra söz alan Üstün Akmen ise televizyon ve radyolardaki yalnış kullanımlara dikkat çekerek, "Ben de oha falan oluyorum" dedi.

TÜYAP'ta son gün 9 gündür devam eden 23. İstanbul Kitap Fuarı bugün sona eriyor. Son günün bazı panel ve toplanıtları ise şunlar; Marmara Salonu'nda saat 13:00 de Can Yayınları tarafından düzenlenen "Edebiyatta Babalar ve Oğullar" paneli var. Can Yayınlarının düzenlediği bir başka panel ise Karadeniz Salonu'nda, saat 15:00'de "Roman Nereye Gidiyor" paneli. Panele Doğan Hızlan, Oya Baydar ve İbrahim Yıldırım katılıyor. Marmara Salonu'ndaki bir başka panel ise Ceylan Yayınları tarafından düzenlenen "Hapishane ve Kadınlar" başlıklı toplantı saat 16:30 da. Saat 17:15 te aynı salondaki son toplantı, TÜYAP tarafından düzenlenen "Nazım Hikmet Kuvayi Milliye Destanı" Karadeniz Salonu'nda Belge Uluslararası Yayıncılık tarafından düzenlenecek "Mübadele, Sürgün ve Göçmenlik" konulu panelin katılımcıları arasında Mihri Belli de var. Bu panel saat 16:45'te. Aram Yayınları Büyükada Salonu'nda saat 15:30 da "Anadil ve Kimlik" konulu paneli gerçekleştiriyor. Heybeliada Salonu'nda ise Alkım Yayınevi tarafından bir okuma tiyatrosu düzenleniyor. Saat 13:30 daki toplantının başlığı "Auschwitz ve Sonrası."

ÖNCEKİ HABER

Bıraksalar sahneden inmem

SONRAKİ HABER

Kütüphanelerin durumu içler acısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...