30 Ekim 2004 21:00

VW işçileri yine grevde

VW ile Hannover'de yapılan 5. tur görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. 12 saat boyunca devam eden görüşmelerde sadece yaşlı işçilerle ilgili konuda yakınlaşma sağlandığı bildirildi. "Barış süresi"nin sona ermesiyle birlikte uyarı grevleri de başladı. Pazartesi günü devam edecek olan görüşmeler öncesi binlerce işçinin yeniden uyarı grevine çıkması bekleniyor.

Paylaş
Hannover'de toplam 12 saat görüşen IG Metall ve VW yöneticileri, bir sonuca varamadılar. Yaklaşık 5 bin işçinin görüşme binasının önünde eylem yaptıkları saatlerde devam eden TİS görüşmelerinde, sadece yaşlı işçilerle ilgili konu üzerine bir yakınlaşma sağlandığı bildirilirken, "Diğer bütün konularda taraflar pozisyonlarını değiştirmedi" denildi. Görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine işçiler uyarı grevlerine başladı. Barış süresinin saat 00:00'da sona ermesiyle birlikte Kassel/Baunetal, Salzgitter ve Hannover'deki VW fabrikalarında binlerce işçi üretimi durdurdu. Toplam 5 bine yakın işçinin katıldığı eylemlerin bir başlangıç olduğunu söyleyen IG Metall Bölge Başkanı Hartmut Meine, "Bundan sonra görüşmeler devam ettiği süre boyunca paralel uyarı grevleri de devam edecek. Pazartesi günü yeniden binlerce işçi değişik fabrikalarda üretimi durduracak. Hannover'deki mitingde Meine, "IG Metall verebileceği tavizi verdi. Artık bundan sonra başka geri adım atmayacağız. Ücretleri iki yıl dondurmak istiyorlar, biz buna da hayır, diyoruz" dedi. Ardından "Ama" diyen sendikacı, "İmzalamaya hazır olduğumuz sözleşmeyi işçilerin ayakta alkışlamasını beklemiyoruz. Çünkü VW'nin durumunu düzeltmesi gerektiğini biz de biliyoruz" dedi. Sendika çevrelerinden alınan bilgiye göre IG Metall, yüzde 1'den biraz fazla bir ücret artışına imza atmaya hazırlanıyor. Ancak sendikacılar işçilerin uzlaşmaya yanaşmamalarından çekiniyorlar.

VW'den rest Öte yandan VW tekelinin Yönetim Kurulu Başkanı Bernd Pischetrieder, Pekin'de yaptığı açıklamada, "İki yıllığına ücretlerin dondurulmasından vazgeçilmeyecek" dedi. Bu TİS görüşmelerinin VW için hayati öneme sahip olduğunu ileri süren Pischetrieder, "Çin'de de olsam gözüm, kulağım Almanya'daki görüşmelerde" dedi. VW tekelinin üretim masraflarını aşağı çekmekte kararlı olduğunu söyleyen Pischetrieder, "Bu müzakereler sonucu grev mi olur, uzlaşma mı çıkar bunu bilemiyorum. Ama bildiğim tek şey var ki , o da masrafların iki milyar düşürülmesinin zorunlu olduğudur" dedi. Daha öncede VW Personel Müdürü Peter Hartz, grev olasılığının yüksek olmasına karşın taleplerden vazgeçilmeyeceğini açıklamıştı.




WW'NİN DAYATTIĞI ÖNERİLER 1- Ücretler iki yıllığına dondurulsun. 2- Ücret gruplandırması yenilenmeli. 3- Esnek çalışma artmalı. 4- Genç işçiler daha fazla çalışacaklar, fazla mesaileri ödenmeyecek ve daha erken emekliye ayrılmak için biriken süreleri kullanacaklar. Ücretlerin yüzde 30'u "kişisel verimliliğe" endekslenecek. 5- "Yatırım katkısı" başlığı altında ise yeni bir model veya motor üretimine geçilirken Almanya'daki üretim merkezleri bu üretimin kendilerine verilmesi için başvuracaklar ve daha az ücret karşılığı daha fazla çalışma yaparak fabrikaların Polonya veya Çek Cumhuriyeti'ne taşınmasını engelleyecekler! Bu ise tekel içindeki fabrikalar arasında rekabeti artıracak. 6- Meslek eğitimi. VW, meslek eğitimi gören gençlerin maaşlarını yüzde 20 dolayında düşürecek ve sadece ihtiyacı olduğu kadar genci eğitim sonrası işe alacak.




IG METALL'İİN UZLAŞMA ÖNERİSİ 1- Ücretler. IG Metall yüzde 4 ücret artışı talebinden vazgeçti. Şimdi 26 ay süreli geçerli olmak üzere birinci yıl için yüzde 2.2, ikinci yıl için ise yüzde 2.7 ücret artışı talep ediyor. Bu ücret artışlarının yüzde 0.7'si ERA fonuna aktarılacak. 2- İş güvencesi. Sendika, tekeline Volkswagen bölümünde çalışan 103 bin işçi için işgüvencesinin TİS'lerle alınmasını istiyor. Bunun için hangi modelin hangi fabrikada üretileceğinin de TİS'lerde yeralmasını talep ediyor. VW, sunduğu paketin 6. maddesinin kabul edilmesi durumunda buna onay vereceğini açıkladı. 3- Tasarruf. IG Metall, tekelin masraflarını düşürme talebine olumlu cevap verdi. Buna göre işe yeni alınan işçilerin ve meslek eğitiminden sonra işe alınanların ücretleri yüzde 10 düşük olabilecek! 4- Esnek çalışma. IG Metall, tekelin esnek çalışmayı artırma talebine olumlu cevap verdi. Buna göre zaman havuzlarında yıllık biriktirilebilinen süre eksi veya artı olarak 300 saate çıkabilir. VW'ye bu yeterli gelmedi. 5- ERA. İşçilerin ve büro çalışanlarının ücretlerinin denkleştirilmesine başlanmalı. 6- Yaşlı işçiler. IG Metall, yaşlı işçilere daha kolay işlerin verilmesini talep ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Arafat'ın vekilleri Kurey ve Abbas

SONRAKİ HABER

Opel'de bekleyiş sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...