30 Ekim 2004 21:00

El Kaide müdahalesi

Usame Bin Ladin, son anda ABD seçimlerine müdahale etti. Ladin, video mesajında Amerikan halkına seslendi, Bush'u suçladı.

Paylaş
El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin, ABD başkanlık seçimlerine son anda müdahale etti. Bin Ladin, üç yıldır ilk kez bir video mesajıyla, doğrudan Amerikan halkına hitap etti. Bin Ladin'in mesajı, önceki gece El Cezire televizyonunda yayınlandı. Amerikan ve Avrupa televizyonları da, El Cezire'ye bağlanarak konuşmayı izleyicilerine aktardılar. Başkanlık seçimlerine 4 gün kala yayınlanan kasette, Bin Ladin, ilk defa 11 Eylül saldırılarını açıkça üstlendi. Sağlığı yerinde görünen Ladin, Bush'un saldırılar sırasında Florida'da bir ilkokulda çocuklara masal okumasını hatırlattı ve "ABD Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı'nın, ikiz kulelerdeki 50 bin vatandaşını böyle yalnız bırakacağı aklımıza bile gelmezdi. Öyle görünüyor ki Bush için küçük bir kızın keçilerden bahsetmesi, gökdelenlerin yıkılmasından daha önemliydi. Allah'a şükür, bu sayede, operasyonu yürütmek için gereken zamanın üç katını kazandık" dedi.

Yeni saldırı tehdidi Amerikalılara "yumuşak" bir dille seslenen Bin Ladin, "11 Eylül'ün dördüncü yılına girildi. Ama Bush sizi hâlâ kandırıyor, gerçekleri saklıyor. Bu nedenle, 11 Eylül'ü tekrarlamak için gerekli sebepler hâlâ mevcuttur" diyerek, açık bir tehdit savunmayı ihmal etmedi. El Kaide lideri, ABD'nin güvenliğinin İslam dünyasına karşı izlenen politikaya bağlı olduğunu dile getirerek, "Güvenliğiniz Kerry, Bush veya El Kaide'nin elinde değil. Sizin kendi ellerinizde. Bizim güvenliğimize karışmayan he devletin güvenliği garanti altındadır... Sizinle savaştık çünkü özgürlüğümüzü istiyoruz. Bizim güvenliğimizi zedelerseniz, biz de sizinkini zedeleriz" dedi. Bin Ladin ayrıca, 11 Eylül saldırılarının "ilhamını", 1982'de İsrail'in Lübnan'ı işgal etmesinden aldığını ilan etti. Şeriatçı lider, "Lübnan'daki yerle bir edilmiş kulelere bakarken, zalimin de bu şekilde cezalandırılması gerektiğini düşündüm" diye konuştu. Ladin'in mesajı; Bush ve Kerry tarafından kınandı. İki lider de "terörle savaşın devam edeceğine" ilişkin demeçler verdiler.

Bush'a yarar Gözlemciler, El Kaide liderinin seçimlere yönelik bu müdahalesinin, ABD Başkanı Bush'un işine yarayacağı görüşünde. Bush ve ekibi, birçok kez, "El Kaide'nin John Kerry'nin başkan olmasını tercih edeceği" yönünde imalarda bulunmuşlardı.

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna'ya seçim tehdidi

SONRAKİ HABER

'17 işgalci rehin alındı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...