29 Ekim 2004 21:00

Yalanlar bir gün dayandı

ABD yönetiminin, Irak'ın El Kakaa bölgesinde kaybolan 380 ton patlayıcıyı "işgalden hemen önce Rusya'nın çaldığı" yönündeki suçlamalarının da yalan olduğu ortaya çıktı.

Paylaş
ABD yönetiminin, Irak'ın El Kakaa bölgesinde kaybolan 380 ton patlayıcıyı "işgalden hemen önce Rusya'nın çaldığı" yönündeki suçlamalarının da yalan olduğu ortaya çıktı. Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisinin bu yöndeki iddiaları, önceki günkü Washington Times gazetesinde manşetten yer almıştı.

ABC televizyonu ise, patlayıcıların ABD'nin Irak'taki kontrolü ele geçirmesinin ardından kaçırıldığını kanıtlayan bir video kaset yayımladı. Bağdat'ın düşmesinden 9 gün sonra kaydedildiği belirtilen video kasette, 101. Hava Tümeni'ne bağlı Amerikalı askerlerin depo civarındaki görüntüleri yer alıyor. ABC, görüntüleri inceleyen uzmanların, HMX tipi patlayıcılarla dolu mühürlenmiş varilleri tespit ettiklerini belirtti. İşgalden hemen önce Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı denetçileri tarafından mühürlenmiş olan varillerin, bir ambarda kilitli tutulduğu da kaydedildi.

Koalisyon büyüyor! Diğer yandan, ABD Başkanı Bush'un "büyük koalisyonu"na önemli bir katılım daha oldu. Fiji hükümetinin işgale katılma kararı uyarınca, 163 Fiji askeri 7 Kasım'da ülkeye gidecek. Askerlerin görevi, Birleşmiş Milletler personelinin güvenliğini sağlamak. Fijili askerler, Avustralya ordusu tarafından eğitildi. Amerikan deniz piyadelerinin ise, Felluce ve Ramadi'den oluşan El Anbar vilayetinde büyük bir saldırıya hazırlandığı bildirildi. Tuğgeneral Denis Hajlik, Felluce yakınlarında gazetecilere yaptığı açıklamada, "büyük bir operasyona" hazırlandıklarını söyleyerek, "Eğer yaparsak bu kesin sonuca götüren bir operasyon olacak. Onları vuracağız" dedi.

Bir şoför daha öldü Irak'taki diğer gelişmeler ise şöyle:
  • Reuters, Musul'da Türkiyeli bir şoförün öldürüldüğünü duyurdu.
  • Iraklı direnişçiler, 26-27 Ekim tarihlerinde bir insansız keşif uçağını düşürdüklerini; 8 cip, 2 tank, 2 zırhlı araç vebir nakliye kamyonunu imha ettiklerini öne sürdüler. Direnişçiler, saldırılarda onlarca ABD askerinin öldüğünü bildirdi.
  • Diyala vilayetinin vali yardımcısı Akil Hamid el Adeli dün öldürüldü.
  • Latifiye kentinde biri komiser iki polis öldürüldü.
  • Amerikalılar, Bağdat'ın güneyinde 16 direnişçiyi yakaladıklarını açıkladı.
  • Baas Partisi tarafından başkent Bağdat'ta dağıtılan bildirilerde, ocak ayı sonunda yapılması planlanan seçimlerin boykot edilmesi ve direnişin yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.
  • Tikrit yakınlarında bir ceset bulundu. Ölen kişinin Iraklı olduğu sanılıyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    100 BİN IRAKLI ÖLDÜRÜLDÜ!

    SONRAKİ HABER

    İnsan hakları savunucusu için eylem

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa