29 Ekim 2004 21:00

100 BİN IRAKLI ÖLDÜRÜLDÜ!

Irak işgalinin başından bu yana öldürülen Iraklı sayısının 100 bin olduğu açıklandı. Araştırmanın yapıldığı bölgelerin sınırlı olması nedeniyle gerçek rakam daha da yüksek olabilir.

Paylaş
Irak'ta yapılan son araştırma, işgalin neden olduğu sivil kayıpların sayısının tahmin edilenden kat be kat fazla olduğunu gösterdi. John Hopkins Üniversitesi, Kolombiya Üniversitesi ve Bağdat'ta bulunan El Mustansiriya Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları bir basın açıklaması ile duyuruldu. 100 bin ölüye işaret eden sonuçlara, Irak'ın hemen hemen her bölgesini kapsayan bir araştırma ile ulaşıldığı belirtildi. Araştırmada dikkat çekici bir sonuç da, ölenlerin büyük bölümünü kadın ve çocukların oluşturması.

Amerikan özgürlüğü ABD işgal güçleri bugüne kadar 'Irak'a ceset saymaya gelmedik' diyerek, sivil kayıpların kayıtlarını tutmadı. Ama bağımsız kuruluşların ve insan hakları örgütlerinin bu yönde çabaları vardı. Bu kapsamda bugüne yapılan araştırmalarda ve hazırlanan raporlarda ölen Iraklı sivil sayısının 10 bin ila 30 bin arasında olduğu tahmin ediliyordu.

ABD'nin asker kaybı 1081 ABD, kendi kayıplarının kayıtlarını ise düzenli olarak tutuyor. Savunma Bakanlığı'nın bu konudaki açıkladığı son rapora göre, işgal sırasında ölen Amerikalı asker sayısı 1081. Son raporun hazırlanmasında görev alan bilimadamları ulaştıkları sayının kesin olmadığını, çünkü rakamlara ev ev gezerek ulaştıklarını açıkladılar. Bu açıklama, gidilen ev sayısının artması ile ölü sayısının da artacağını gösteriyor. Araştırmacıların bire bir görüşme yaptıkları Iraklılar arasında doktorlar ve diğer sağlık çalışanları da bulunuyor. Rapor, önümüzdeki günlerde The Lancet isimli tıp dergisinde yayımlanacak.

En kesin araştırma Raporu bir basın açıklaması ile duyuran araştırmacılar, ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerine birkaç gün kala bu rakamı açıklamalarının bilinçli bir tercih olduğunu belirttiler. Johns Hopkins Üniversitesi'nden Les Roberts, bu zamanlamanın önemli olduğunu belirterek, "Seçimlerden önce kamuoyunun bu bilgileri alması, adayları etkileyecektir diye düşünüyorum" dedi. İşgal başlamadan önce de savaşa karşı olduğunu belirten Roberts, hâlâ savaşın "aptalca bir fikir" olduğunu belirterek, "Bir Amerikalı olarak, bu raporun beni çok üzdüğünü söylemek istiyorum" dedi. Araştırmanın yöntemi konusunda katkı sunan Oxford Üniversitesi'nden Richard Peto da, araştırmanın, bugüne kadar yapılan en gerçekçi çalışma olduğunu belirtti.

1000 kişiyle görüşüldü Araştırma, Irak'ın farklı bölgelerinde yer alan 33 merkezde yapıldı. Ziyaret edilen yaklaşık 1000 evde insanlarla yüz yüze görüşüldü. Iraklılara "Evde kaç kişinin yaşadığı ve Ocak 2002'den bu yana kaç kişinin doğduğu ve öldüğü" soruldu. Araştırmacılar, işgalden 15 ay öncesinin ölüm oranları ile işgal altında geçen 18 aylık süreçteki ölüm oranlarını da karşılaştırdı. Sonuçta, ölüm oranının işgalin başlamasından sonra iki-üç kat arttığı tespit edildi.

En çok ölümün Felluce ve civarında yoğunlaştığı görülüyor. İşgal öncesi Irak'ta ölüm nedenleri arasında başta kalp krizi olmak üzere çeşitli hastalıkların bulunduğu belirtilirken, işgal sonrası ölümlerin neredeyse tamamının bombardımanlardan kaynaklandığı gözleniyor.


27 bin Amerikan askeri yaralandı La Opinion gazetesi, Irak ve Afganistan işgallerinde 27 bin Amerikan askerinin yaralandığını veya savaştan kaynaklı hastalıklara yakalandığını açıkladı. Bu rakamın hastaneye yatan askerleri kapsadığı belirtilirken, Pentagon'un açıkladığı resmi rakamın çok üzerinde olduğuna dikkat çekildi. Gazetenin haberine göre, hastaneye yatan askerlerin büyük bölümünün şikâyeti travmatik rahatsızlıklar. ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarda ise Irak'ta 8150 ABD askerinin yaralandığı, bunlardan yarısının aldığı yaranın ciddiliği nedeniyle görevini bıraktığı belirtiliyor. Askeri kaynakların, hasta ve yaralı askerler arasında ölümlerin artmasından endişe ettikleri de belirtiliyor. Gazetede Irak'ta yaralanan asker sayısına ek olarak 10 bin askerin de savaşla bağlantılı psikolojik sorunlar yaşadığı belirtildi. Ordu Tıp Ofisi ise, bu askerlerden 6 bininin ABD'ye döndüğünü açıkladı. ABD'li askerlerin büyük bölümü Almanya'daki askeri hastanelerde tedavi ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Yaser Arafat Paris'e gitti

SONRAKİ HABER

Yalanlar bir gün dayandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...