29 Ekim 2004 21:00

Yaser Arafat Paris'e gitti

Sağlığı kötüleşen Filistin lideri Yaser Arafat, iki yıldır kuşatma altında olduğu Ramallah'tan ayrılarak Ürdün üzerinden Paris'e geçti. Yaşlı lider, Filistinlilerin gözyaşları arasında giderken 'Döneceğim' dedi.

Paylaş
75 yaşındaki Filistin lideri Yaser Arafat, Batı Şeria'yı 2 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez terk ederek tedavi olmak üzere Fransa'ya gitti. Dün sabah kendisini uğurlayanların "Ruhumuzla ve kanımızla sana olan borcumuzu ödeyeceğiz" sloganları arasında askeri bir helikoptere binerek Ürdün'ün başkenti Amman'a giden Arafat, buradan da uçakla tedavisinin yapılacağı Paris'e ulaştı.

'Geri döneceğim' Ebu Ammar (Kurucu) olarak bilinen Arafat'ın, Ürdün'de uçağa binmeden önce yardımcılarına, "Allah'ın izniyle geri döneceğim" dediği bildirildi. Bu arada Arafat'ın, önceki güne göre daha iyi göründüğü belirtildi. Fransa Savunma Bakanlığı sözcüsü Christian Estripeau, Arafat'ın Hopital d'Instruction des Armees de Percy'de tedavi göreceğini söyledi. Filistin liderine testler yapan doktorları ise, kan testinde trombosit eksikliğine rastlandığını açıkladı. Doktorlar, bu durumun viral enfeksiyon, kanser veya kan zehirlenmesindan kaynaklanabileceğini ve ek testler yapılması gerektiğini belirtti.

Hamas'tan birlik açıklaması Öte yandan, Arafat'ın Ramallah'tan ayrılmasıyla birlikte, Hamas da bir açıklama yaparak, Filistin lideriyle aralarındaki farklılıkların "bir kenara bırakıldığını" öne sürdü ve "Birleşik Filistin liderliği" için genel seçim çağrısında bulundu. Gözlemciler, şimdiye kadar seçimlere katılmayı reddeden Hamas'ın ilk kez genel seçimlerde yer almaya niyetlendiğini belirttiler. Arafat'ın Filistin dışında tedavi gördüğü süre boyunca, yerine kimsenin vekalet etmeyeceği açıklandı.

İsrail provokasyon peşinde Siyonist çevreler ise, provokatif açıklamalar yapıyor. İsrail Ulusal Birlik Partisi milletvekillerinden Uri Ariel ve Benny Elon, Kudüs'teki Haremüşşerif'e gömülmek istediği bilinen Arafat'ın buraya gömülemeyeceğini söyledi. Elon, İsrail Savunma Bakanı'ndan, Arafat'ın Kudüs'e gömülmesine izin vermeyeceğine ilişkin açıklama yapmasını istedi. İsrailli milletvekili, "İsrail'in Kudüs üzerindeki hakimiyetine bir darbe olan, Faysal Hüseyni'nin 2001'deki cenaze töreni sahnelerinin tekrar sergilenmesine izin vermemeliyiz'' dedi. Filistin Yönetimi yetkililerinin İsrail'e Arafat'ın Kudüs'e gömülmesi için yaptığı başvurunun da geri çevrildiği belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Antik kentler gömütlüğü

SONRAKİ HABER

100 BİN IRAKLI ÖLDÜRÜLDÜ!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...