28 Ekim 2004 21:00

Vuruyor ama sarsamıyor

Polisiye unsurlarla bezenmiş gerilim sineması, eğer etkili bir kalemden çıkmış ve doğru yönetmenin elinden geçmişse, türün sevenleri için bulunmaz nimettir.

Paylaş
Polisiye unsurlarla bezenmiş gerilim sineması, eğer etkili bir kalemden çıkmış ve doğru yönetmenin elinden geçmişse, türün sevenleri için bulunmaz nimettir. Senaryo açık vermeyecek, seyircinin dikkati başka yerlere kaymayacak, kafasındaki soru işaretleri finale kadar cevaplanmayacak, seyirci herkesten kuşkulanacak ama filmden kuşkulanmayacak…. Bugün gösterime giren "Testere" de başlarken seyircinin dikkatini çekmeyi başarıyor, ama bir süre sonra açıklar vermekten kurtulamıyor. Ya da şöyle söyleyelim bir "ilk film"in açmazlarına yakalanıyor. James Wan'ın yönettiği ve filmin hikâyesini senaryo yazarı Leigh Whannell ile birlikte yazdığı film gösterişli bir şekilde açılıyor. Dr. Lawrence Gordon ve Adam, nasıl olduklarını anlamadan kendilerini bir banyoda ayaklarından zincirlenmiş halde buluyorlar. Bu büyük banyonun tam orta yerinde ise kafasından vurulmuş bir ceset yatıyor. Cesedin bir elinde bir teyp, diğer elinde ise silah var. Ceplerine konulan kasetleri dinleyen Gordon ve Adam, eğer verilen saate kadar içlerinden birisi ölmezse 'sonsuza kadar karanlıkta' kalmakla tehdit ediliyorlar. Film, Doktor Gordon'un 'katil'le yollarının kesiştiği andan başlayarak geri dönüşlerle, ikilinin sonunun belirlendiği final saatine kadar akıp gidiyor. Katilin peşinde olan polis dedektifi Tapp, Doktor'un eşi ve çocuğu da bu hikâyenin kahramanları oluyorlar.

Ahlak dersi "Testere"nin katilinin suç işlemek için kendince haklı ve ahlaki nedenleri var. Kurbanlarını kendince ahlaksız bulduğu insanlar arasından seçiyor ve onları kendilerini ya da bir başkasını öldürmek için zorluyor. Senaryo yazarı ve aynı zamanda filmde Adam karakterini canlandıran Whannell'in 'katilin' ölümcül teknikleri üzerine oldukça kafa yorduğu ve gerçekten şaşırtıcı hikâyeler yarattığını belirtmek gerek. Ama, 'katilin' katı ahlakçı tutumunun altında, senaryo yazarının ve hatta yönetmenin de bakışı yatıyor. Size verilen hayatın kıymetini bilin, uyuşturucuya bulaşmayın, başkalarının hayatına karışmayın, eşinizi ve kızınızı ihmal etmeyin; kısaca söylersek elinizdekiyle yetinin, nankörlük etmeyin. Bu bakımdan katilimizin Hollywood'un saplantılı 'klasik seri katil' profilinden fazlaca farklı olmadığını söylemek gerek. Ama yöntemleri yaratıcı.

İlk film sıkıntıları "Testere" çok daha iyi bir film olabilecekken ilk film olma sıkıntılarına yakalanıyor. Bunda türün zorluklarının da payı büyük. Belki melodram da biraz açık verirseniz bu hoş görülebilir ama, eğer iyi bir gerilim çekmek istiyorsanız seyircinin sizin sorduğunuz sorular dışında başka sorulara yanıt aramaya başlaması iyi bir durum olmasa gerek. "Testere" de durum böyle. Film bütünün de vasatın üzerinde seyretse de ilerledikçe, kahramanın yetenekleri ve onu izleyen polislerin 'yeteneksizlikleri' konusunda kuşkular uyandırmaya başlıyor ve inandırıcı olmaktan uzaklaşıyor. Suçluların ve masumların birbirleriyle bağlantıları ortaya döküldükçe şaşırmakla birlikte bağlantılar kurmakta da güçlükler çıkıyor ortaya. Bunun bir senaryo problemi mi yoksa yönetmenden kaynaklı mı olduğu bilinmez ama gerçekten etkili bir film olabilecekken fırsat elden kaçıp gidiyor. Bütün bunlara rağmen James Wan, etkili bir final beklentisini korumayı başarıyor. Ama beklenen final sarsıcı olmaktan çok şaşırtıcı.

"Seven" değil ama Testere, David Fincher'ın yönettiği, Brad Pitt ve Morgan Freeman'ın rol aldığı "Seven" kadar etkili bir film olarak sunulsa da o kadar usta işi bir yapım olmadığı ortada. Ama, yabana atılır da değil. Türün meraklıları için çok büyük beklentilere kapılmadan farklı bir 'seri katil' hikâyesi izlemek deneyim olabilir. Son bir söz de filmin ismi hakkında. "Testere" ismi daha çok, elinde testereyle ortalıkta dolaşıp insanları öldüren bir katili çağrıştırsa da böyle bir kahraman yok. Hatta, bu ismin filmi anlatmaktan uzak olduğu bile söylenebilir. "Banyo" olabilirdi pekala.


Testere Orijinal Adı:Saw Yönetmen:James Wan Hikâye:James Wan & Leigh Whannell Senaryo:Leigh Whannell Oyuncular:Cary Elwes, Danny Glover, Monica Potter, Michael Emerson, Tobin Bell, Ken Leung, Makenzie Vega, Shawnee Smith, Benito Martinez, Dina Meyer, Leigh Whannell Tür:Gerilim Süre:100 Dakika

ÖNCEKİ HABER

Yeni Azınlıklar Raporu pazartesi açıklanacak

SONRAKİ HABER

Asil Marius'u kurtarmak…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...