28 Ekim 2004 21:00

Mayınları Afrika temizleyecek

Türkiye ve Suriye sınırındaki mayınları temizlemeye Güney Afrika'nın önde gelen firmalarından Denel'in talip olduğu bildirildi. Devlet Bakanı Tüzmen, firma yetkilileriyle görüşmek için Güney Afrika'ya gitti.

Paylaş
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi projesine, Güney Afrika'nın önde gelen savunma sanayi firmalarından Denel'in talip olduğunu belirterek, "bu işi bir an önce sonuçlandıracağız" dedi. İşadamlarından oluşan bir heyetle Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinde temaslarda bulunan Tüzmen, bu ülkenin savunma sanayindeki en büyük firması olan Denel yetkilileri ile bir araya geldi. Denel firmasının, Türkiye ile savunma sanayinde işbirliği yapmak istediği belirtilirken, görüşmede, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi projesi değerlendirildi. Görüşmenin ardından AA'ya açıklama yapan Devlet Bakanı Tüzmen, Güney Afrika'da savunma sanayinde 500 milyon dolarlık iş hacmi ve 300 milyon dolarlık ihracatı olan Denel'in, çeşitli ağır ve hafif silahların yanı sıra mayın araması ve çıkarması konusunda da uzman bir kuruluş olduğunu söyledi. Firma yetkilileri ile yaptıkları görüşmede, Türkiye ile Suriye arasındaki sınırda bulunan mayınların temizlenmesi projesini detaylı şekilde ele aldıklarını kaydeden Tüzmen, yaklaşık 450 kilometrelik sınır içerisinde bazı yerlerde 250 metreye daralan, bazı yerlerde ise 500 metreye çıkan şeridin mayınla kaplı olduğuna dikkati çekti.

Organik tarım alanı "Kıbrıs'ın alanı kadar bir alan, burada mayınlı şekilde duruyor" diyen Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz bu mayınları oradan çıkartarak, 50-60 yıl burada tarım yapılmadığını da dikkate alarak, bu bölgeyi organik tarım alanına dönüştürmek istiyoruz. Bu iş, hakikaten önemli. Genelde dünyada bu işi yapan önemli firmalardan biri olduğu için onlarla görüştüm. Türkiye'ye teklif getirmelerini ve diğer ilgililer ile de görüşmelerini tavsiye ettim. Bu işi hızlandırmamız lazım. Denel yetkilileri bize, bu kadar büyük bir sahayı, 1 sene içinde temizleyebileceklerini söylediler. Burada zaman çok önemli. Bizim açımızdan da bu işin bir an önce hallolması önemli."

Uzaydan tarama Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı alanın temizlenmesinin sıkıntılı bir iş olduğuna işaret ederken, bunun, haritaların kaybolmasından, mayınların yerüstü suları ve yer hareketleri nedeniyle başka alanlara kaymasından kaynaklandığını savundu. Denel'in, uzaydan fotoğraf çekme tekniği ile mayın taraması yaparak, mayınları bulduğunu, aynı şekilde detektörlerle de bu işlemi gerçekleştirdiklerini kaydeden Tüzmen, söz konusu firmanın bu çalışmaya talip olduğunu kendilerine ilettiğini bildirdi. Denel yetkililerinin üç hafta içinde Türkiye'ye geleceği bildirildi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


DEÜ'de şifre çözüldü!Buket Güçlü Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu'nda bir süre önce uygulanmaya başlayan internetli eğitim sistemine öğrencilerden sert tepki geldi. Uygulamaya göre öğrenciler, internet üzerinden haftada bir saat görecekleri ders için 80 milyon lira ödeyip şifre satın almak zorunda bırakılıyordu. Bölüm yönetimi tarafından yapılan açıklamada şifrenin alınmaması durumunda o dersten kalınacağı duyurulmuştu. Üniversite yöneticileri verdikleri demeçlerde haftada bir saatlik dersin Oxford kalitesinde olduğunu savunurken, öğrenciler, "İzçağ Kitabevi" adıyla bölüm içine stand açıp yüksek fiyatla (139 milyon lira) ders kitap seti ve 80 milyona internet şifresi satan şirketin ticari yaklaşımına tepki gösteriyor.

Kalite tartışması Öğrenciler, okulda her yıl sürekli olarak değiştirilen eğitim kitapları nedeniyle ikinci el kitap kullanımının yapılamadığını, her sene fahiş fiyatlarla yeni kitapları almak zorunda bırakıldıklarını dile getirerek şunları söylüyorlar: "Yüksek Okul müdürümüz ve bazı öğretim üyeleri kitapların pahalı olması nedeniyle fotokopi çekip kullanma isteğimizi reddediyorlar. Renkli baskının görsel açıdan iyi olacağını söylüyorlar, ama orijinal kitapların yüksek fiyatları konusunda yorum yapmıyorlar. Sadece İngilizce hazırlık bölümünde 2500 kişi okuyor. Bu yıl herkesten 150 milyon kimlik, 169 milyon harç parası alındı. Bu kadarı yetmezmiş gibi haftada bir saat göreceğimiz ders için 80 milyon şifre parası isteniyor. Bu 80 milyon sadece bir dönemlik, ikinci dönem bir bu kadar daha para yatırmamız gerekiyor. Okul tam bir ticarethaneye döndü. Bölüm yöneticilerimiz kaliteli eğitim verilebilmesi için bu paraları yatırmamaz gerektiğini iddia ediyorlar. Ama okula araç, gereç ve eğitim açısından 'kaliteli' denilmesi mümkün değil. Doğru düzgün bilgisayar laboratuvarımız bile yok."

Geri adım Öğrenciler uygulamaya yönelik tepkilerini başlattıkları 'bireysel dilekçe kampanyası' ile yönetime ilettiler. Önceki gün Yabancı Diller Yüksekokulu önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan hazırlık sınıfı öğrencisi Barış Oğur, parasız bilimsel bir eğitim istediklerini dile getirerek, 80 milyona şifre satışı uygulamasının bir an önce kaldırılmasını talep etti. Basın açıklamasının ardından 4 kişilik bir heyet öğrenciler adına Yüksekokul Bölüm Müdürü Kadim Öztürk'le görüştü. Öztürk öğrencilerin tepkisi üzerine geri adım atarak "Tamam şifreyi almak zorunda değilsiniz. Notlara etkisini de kaldıracağım. Ama derslere girmek zorundasınız. Şifreyi birden fazla kişi de kullanabilir" diye konuştu. Öğrenci temsilcilerinin bu açıklamayı bütün öğrencilere yapması talebini geri çeviren Öztürk, böyle bir durumda şifreyi hiç kimsenin almayacağını, bunun da istemedikleri bir şey olacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

GÜNDEMDEKİ DOSYA -1

SONRAKİ HABER

Kiralara çadırlı protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...