28 Ekim 2004 21:00

Fatura Rusya'ya kesildi!

ABD, Irak'ta 400 tona yakın silah ve patlayıcının ortadan kaybolmasının suçunu Rusya'ya attı. Bir Amerikalı yetkili, Rus özel kuvvetlerinin bu mühimmatı 'işgalden önce' kaçırdığını iddia etti.

Paylaş
ABD yönetimi, Irak'ta kaybolan tonlarca patlayıcı ve silahın faturasını Rusya'ya çıkarma çabasında. Bush yönetimine destek veren neo-muhafazakâr Washington Times gazetesi, dünkü manşetinde, "Rus özel timlerinin Saddam Hüseyin'e ait silahları Irak'tan Suriye'ye taşıdığını" öne sürdü. Gazete, operasyonun Mart 2003'teki işgalden birkaç hafta önce gerçekleştiğini yazdı.

Komşularıhedef gösterdi Washington Times'a bu bilgiyi veren, Savunma Bakanı yardımcılarından John A. Shaw oldu. Shaw, Saddam Hüseyin'in istihbarat örgütüyle işbirliği yapan Rus kuvvetlerinin, Bağdat'ın güneyinde kaybolduğu anlaşılan tonlarca silah ve mühimmatı "götürdüğünü" iddia etti. Shaw, "Ruslar, savaş başlamadan hemen önce, Irak'a birçok askeri birimle giriş yaptı. Görevleri, Iraklılarla yaptıkları anlaşmalara dair bütün kanıtları yok etmekti. İçlerinde nakliye birlikleri de vardı" diye konuştu. Bakan yardımcısı Shaw, bu bilgiyi "Avrupalı iki istihbarat örgütünden" aldıklarını ve Saddam ordusunun en güçlü silahlarının Suriye, Lübnan ve "muhtemelen İran'a" nakledildiğini ekledi.

'Saçmalık' Rusya Savunma Bakanlığı, bu iddiaları "saçmalık" olarak nitelendirdi. Bakanlık sözcüsü Albay Vyaçeslav Sedov, İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, "Bu tip haberler hayal ürünü ve saçmalıktan başka bir şey olamaz. Size resmen, Rusya Savunma Bakanlığı ve ona bağlı birimler, söz konusu patlayıcıların kaybolması olayında kesinlikle yer almamıştır diyorum. Çünkü Rus askerleri, ABD ve İngiltere'nin operasyonunun başlamasından önc, çok uzun bir süreden beri Irak'ta bulunmuyordu" dedi. Rusya'nın Irak Maslahatgüzarı İlya Morgunov da, "Bu haberler beni şaşırttı. Operasyonun başladığı ilk günlerde silahların taşındığına dair en ufak bir şey duymadım. Bırakın bunu, öyle bir şey olsa silahları götürecek kimse yoktu. Çünkü tüm personelimizi biz zaten ülke dışına çıkarmıştık" diye konuştu.

Konsey'de gündeme gelecek Kayıp silahlar arasında, 380 ton patlayıcı madde bulunuyor. Bush yönetimi, silahların kaybolduğunun anlaşılmasından sonra sert eleştirilerin hedefi olmuştu. Rusya hükümeti ise, ABD'nin gözetiminde olması gereken silah ve patlayıcı maddelerin "kaybolmasına" sert tepki gösterdi. Rusya'nın BM Büyükelçisi Andrey Denisov, konuyu BM Güvenlik Konseyi gündemine taşıyacaklarının işaretini verdi ve "Bu gelişmenin ardından, BM silah denetçileri Irak'a geri dönmelidir" diye konuştu. Rusya, Irak'ın işgal altına alınmasından bu yana, her vesileyle BM denetçilerinin tekrar ülkeye girmesini talep ediyor. Ancak bu talep, ABD tarafından sürekli reddediliyor.

Örgüt iddiası Diğer yandan, Irak'ta faaliyet yürüten İslam Ordusu Tugayları adlı örgüt, 380 ton patlayıcının kendilerinde olduğunu iddia etti. Örgüt, video kasete kaydettiği açıklamada, işgal kuvvetlerinin Irak kentlerine yönelik tehditlere son vermemesi halinde bu patlayıcıların kullanılacağı uyarısında bulundu. Associated Press'in ele geçirdiği kasette, Amerikan kuvvetlerinin gözetimindeki El Kakaa deposundaki patlayıcıların "Allah'ın lütfu, bazı yetkili ve Amerikan istihbaratındaki bazı askerlerin işbirliğiyle ele geçirildiği" ileri sürüldü.

ÖNCEKİ HABER

Fotoğraf dolu GÜNLER

SONRAKİ HABER

Seçimlere gölge düştü bile

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...