27 Ekim 2004 21:00

Vetolu yasa Meclis'te

Vetolu Belediyeler Yasası Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yeniden kabul edildi. Af niteliğindeki geçici 4'üncü maddenin de metinden çıkarıldığı yasadaki eğitim ve sağlığa ilişkin düzenlemelere ise dokunulmadı.

Paylaş
Cumhurbaşkanı Sezer tarafından daha önce üç maddesi veto edilen Belediyeler Yasası, Plan Bütçe Komisyonu'nda değiştirilerek kabul edildi. Veto edilen, belediye başkan ve yöneticilerine af getiren madde metinden çıkarılırken, belediyenin tanım, görev ve yetkilerine ilişkin maddelerde de kısmi değişiklik yapıldı. Yasanın, belediyelerde taşeronlaştırma ve özelleştirmenin önünü açan, sağlık ve eğitim konusunda da belediyelere yetki veren düzenlemeleri aynen korundu. AKP hükümeti bir taraftan sağlık ve sosyal hizmetleri kamu hizmeti olmaktan çıkarıp, IMF ile imzalayacağı yeni stand by için hazırlarken, bir yandan da vetolu yasaları Meclis'ten geçirerek "reform"larını sürdürüyor. "Kamu Yönetimi Reformu"nun önemli bir parçası olan Belediyeler Yasası'nın veto edilen üç maddesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek Genel Kurul'a gönderildi. Yasanın "tanımlar" başlıklı 3'üncü maddesi belediyeyi "beldenin ve belde sakinlerinin müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi" olarak tanımlarken, madde "genel görevlendirme yapıyor" gerekçesiyle veto edilmişti. Veto gerekçesinde bunun, genel yönetimle ilgili konuları da kapsayacak biçimde, genel yetkili yönetim birimi gibi tanımladığı oysa bu görevlerin il genel yönetiminin görevleri olması gerektiği belirtilerek, Anayasa'ya aykırılığına yer verilirken, yapılan tek değişiklik, madde metnindeki "beldenin ve" ibaresi çıkarılmakla yetinildi.

Taşeronu kim denetleyecek? "Belediyenin görev ve sorumlulukları" başlıklı 14'üncü maddesinin birinci fıkrasındaki "belediye, kanunlarla münhasıran başka kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen mahalli müşterek nitelikteki her türlü görev ve hizmeti yapar veya yaptırır, gerekli kararları alır, uygular ve denetler" tanımlamasında belediyenin görev ve sorumluluklarının genel ve soyut olarak belirtildiği vurgulanarak veto edilmişti. Belediyelerin kamu hizmetlerinin görülmesi yönünden "genel görevli" kılındığına işaret edilen veto gerekçesinde, Anayasa'ya aykırılık iddiasına yer verilmişti. AKP'lilerin verdiği önerge ile bu maddede de değişiklik yapılarak, "münhasıran" ifadesi çıkarıldı. Madde metnindeki "denetler" ifadesi de çıkarılarak, belediyenin yaptırdığı hizmetleri denetleyip denetlemeyeceği ya da kimin denetleyeceği muğlaklaştırdı.

ÖNCEKİ HABER

Yeniden Gorkiy...

SONRAKİ HABER

Uçakları aldı, söz alamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...