27 Ekim 2004 21:00

Provokatörler iş başında

Emek Platformu'nun İzmir'deki eyleminin ardından Nakliyat-İş çatısı altında hareket eden provokatör bir grup TÜMTİS üyelerine saldırdı. Silahların ve bıçakların kullanıldığı saldırıda işçiler ve AA muhabiri Kenan Çimen yaralandı. Saldırıya tepki yağdı.

Paylaş
Emek Platformu'nun dün İzmir'de gerçekleştirdiği eylemin ardından, işlerine dönmek için hastane çıkışına yönelen TÜMTİS üyesi işçiler, Nakliyat-İş çatısı altında hareket eden bir grubun silahlı ve bıçaklı saldırısına uğradı. Saldırı sırasında TÜMTİS üyesi 5 işçi ile 1 Devlet Su İşleri işçisi ve olayı izlemekte olan AA muhabiri Kenan Çimen yaralandı.

Olay şöyle gelişti Basın açıklamasının ardından eylem sonrası işlerine dönmek için hastane çıkışına yönelen TÜMTİS işçilerine silah ve bıçaklarla saldıran Nakliyat-İş üyesi olduğu iddia edilen 7-8 kişilik grup, ortalığı bir anda kan gölüne çevirdi. "Çocuk Acil" servisi önünde gerçekleştirilen saldırıda ateşli silah ve bıçak yarası alan TÜMTİS üyesi işçilerin isimleri şöyle: Ali Gül, Cengiz Bildirici, Tevfik Çelik, Levent İşbilir, Halil Turunçlar, Rüştü Günaydın. Saldırı sonrasında yaralılar hemen acil servise kaldırıldı. Anadolu Ajansı muhabiri Çimen'in bacağından iki kurşun yarası aldığı öğrenilirken, hastaneden yapılan açıklamada yaralıların hiçbirisinin hayati tehlikesinin bulunmadığı dile getirildi. Çimen'in fotoğraf makinesi ise kayıp. İlerleyen saatlerde konuyla ilgili bir açıklama yapan İzmir Emek Platformu saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti. Saldırının ardından Nakliyat-İş üyelerinden İskender Ağcabey'in gözaltına alındığı bildirildi. Daha sonra TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Cafer Kömürcü ve sendika yöneticileri karakola giderek ifade verdiler. Görgü tanıklarına göre 1.75 ya da 1.80 boylarında kır saçlı birisi silahını çekerek ateş etti.

Hayati tehlike yok SSK Tepecik Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Faik Urbalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çimen'in sağ bacağının diz altındaki kurşun nedeniyle kırık bulunduğunu ve bacağın alçıya alındığını söyledi. Çimen'in hayati tehlikesi bulunmadığını, ileriye yönelik sakat kalma riski de olmadığını kaydeden Urbarlı, "Sağ kolunda ve alnında da sıyrık var. Ameliyat konusunda daha sonra karar verilecek. Diğer yaralıların da hayati tehlikesi yok" dedi.

Bir acı hissettim... SSK Tepecik Hastanesi Ortopedi Servisi'nde tedavi gören Kenan Çimen, yaşadığı olayı şöyle anlattı: "Diğer muhabir ve foto muhabirleri çadır açılışında olduğu için tek başıma ajansın hizmet aracına doğru yürürken olayı gördüm. Tartışmanın sebebini öğrenmek için yanlarına gittim ve birkaç kare fotoğraf çektim. O sırada bir el silah sesi duydum, fotoğraf çekmeye devam ederken ikinci el silah sesiyle birlikte ayağımda büyük bir acı hissettim, vurulmuşum. Sonrasını hatırlamıyorum. Oruçlu da olduğum için sanırım baygınlık geçirdim. Alnımdan ve kolumdan da bıçak yarası almışım, ancak kurşunun girmesinden önce böyle bir acıyı hatırlamıyorum. Onların ne zaman olduğunu bilmiyorum. Olay sırasında fotoğraf çektiğim makinem ve omzumda asılı bulunan objektiflerim de ortada yok."

Çolak gözaltına alındı Bu arada, olaydan sonra polis tarafından aranan avukat Tacettin Çolak'ın gözaltına alındğı bildirildi. İzmir Emniyet Müdürü Halil Tataş, "Olayda silah kullandığı belirlenen avukat Tacettin Çolak, darp edildiği için tedavi olmak amacıyla gittiği SSK Bozyaka Hastanesi'nde gözaltına alındı" diye konuştu. Tataş, soruşturmanın sürdüğünü ve bıçak kullanan 1 kişinin de arandığını söyledi.


Saldırı kınandı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada da, "Çimen'in yaşam tehlikesi olmaması tek tesellimizdir" denildi. Haklı taleplerle yapıldığından kuşku duyulmayan bir basın açıklamasının bu olayla gölgelenmesinin üzüntü verici olduğu ifade edilen açıklamada, "Meslektaşımızla birlikte bazı eylemcilerin de yaralanmasına neden olan silahlı saldırganlar hakkında gerekli yasal takibatın yapılmasını bekliyoruz" talebi dile getirildi. TGS İzmir Şube Başkanı Hüseyin Aslan da bu saldırının işçi hareketine ve sendikacılığa ağır darbe vuracağını söyledi. Çimen'in aynı zamanda TGS İzmir Şubesi yöneticisi olduğunu belirten Aslan, "Şehrin göbeğinde ve hastane bahçesinde gerçekleşen saldırıdan sonra Çimen'in fotoğraf makinesinin anında ortadan kaybolması, bir suçu da ortadan kaldırılıyor fikrini oluşturuyor. Bu olayın perde arkasının araştırılmasını talep ediyoruz" dedi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Başkanı Orhan Erinç de yaptığı yazılı açıklamada, "Saldırganların bir an önce yakalanarak adalete teslim edilmelerini bekliyor, meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" dedi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Akıncılar, Çimen'in yaralanmasına neden olan sendikacıları kınadıklarını belirterek, "Sendikacıların hak arayışını izleyen ve bunu kamuoyuna duyurmaya çalışan bir meslektaşımızın, yine sendikacıların kavgasında vurulması düşündürücüdür" diye konuştu. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ege Bölge Başkanı Macit Sefiloğlu, "Sendikacılık zorbalık değildir" diyerek, sendikacıların silahlı kavgasının Türkiye'deki işçi sınıfının doğru mücadelesine de zarar vereceğini belirtti. Foto Muhabirleri Derneği (FMD) Başkanı Ateş Tümer, yazılı açıklamasında Çimen'e yönelik acımasız saldırının EP'in basın açıklaması sırasında meydana gelmesini "utanç verici" olarak değerlendirdi.

Evren: Şiddete karşıyız KESK Genel Başkanı Sami Evren, olay üzerine, İzmir Tabip Odası Başkanı Zeki Gül, Türk-İş 3. Bölge Başkanı Mustafa Kundakçı, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Muharrem Kurt ve SES İzmir Şubesi Başkanı Ergün Demir ile SSK Tepecik Hastanesi Konferans Salonu'nda ortak bir basın toplantısı düzenledi.İzmir Emek Platformu olarak SSK'ların devredilmesiyle ilgili olarak görkemli bir eylem gerçekleştirdiklerini, eylem sona erdikten sonra hastane dışında üzücü bir olay yaşandığını öğrendiklerini anlatan Evren, şunları söyledi: "Bütün yaralılara acil şifalar dileriz. Emek Platformu ile alakası olmayan bu olayı şiddetle kınamaktayız. Bu ve benzeri olaylar Emek Platformu'nun bütünlüğüne gölge düşüremez. Silahlı, silahsız her türlü şiddeti Emek Platformu reddeder." Türk-İş 3. Bölge Başkanı Mustafa Kundakçı da Kenan Çimen'in yaralanmasından duyduğu üzünyü dile getirerek, Anadolu Ajansı ailesine "geçmiş olsun" dileklerini iletti. Sami Evren, toplantının ardından Çimen'i ve yaralı işçileri ziyaret etti.

Çelebi: Kabul etmek mümkün değil DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise olayla ilgili olarak, gerekçesi ne olursa olsun şiddet kullanılmasının kabul edilemeyeceğini bildirdi. Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, "Şu veya bu örgütü veya kişiyi suçlamak yeterli değildir. Önemli olan yanlışı düzeltmek, yanlışa gidilmesini önlemektir. İnanıyoruz ki bu olay artık bir son olacaktır. İşçi sınıfına karşı görevleri olduğunu düşünen herkes böylesi olayların yaşanmaması için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek zorundadır. Bugün birlik, mücadele, dayanışma, barış zamanıdır" dedi.


Sendikalar arası çatışma değil, saldırı TÜMTİS olayın, sendika ya da sendikacılar arasında bir çatışma değil, "elleri tabancalı, bıçaklı saldırgan bir grubun işçilere saldırısı" olduğunu vurguladı. TÜMTİS Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, kendilerine "Devrimci Mücadele" diyen provakatörlerin "eli kanlı işçi düşmanı yüzlerini bir kez daha gösterdiği" belirtilerek, Emek Platformu eylemine tabancalar ve bıçaklarla gelinmesinin olayın önceden planlandığını gösterdiğine dikkat çekildi. "Yaralı üyelerimizin beyanlarına göre; aralarında Zeki Olkun'un da yer aldığı saldırganlardan avukatları Tacettin Çolak ve Mustafa Ufacık tabanca ile Yusuf Gencer ve Turay Turan isimli saldırganlar bıçakla, eyleme gelen üye ve yöneticilerimize saldırdılar" denilen açıklamada, konfederasyonlara, sendikalara, emekten yana tüm güçlere saldırıyı kınama ve saldırganları tecrit etme çağrısı yapıldı. Açıklamada, "Sosyal güvenlik haklarına sahip çıkmak için işini bırakıp eyleme gelen işçilere kurşun yağdırıp, bıçak vurmak; ancak eli kanlı işçi düşmanlarının işidir" denilerek, TÜMTİS'in geri adım atmayacağı bildirildi. İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Kılıç, da SSK Yenişehir Hastanesi'nde yaptığı açıklamada, Nakliyat-İş Sendikası üyelerinin, basın açıklamasının ardından kendilerine "pusu kurarak" silah ve bıçakla saldırdıklarını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

GÖRÜŞME MARATONU

SONRAKİ HABER

Bir insanın bedeli 32 milyon lira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...