27 Ekim 2004 21:00

AB'nin savaş birimi

Almanya ve Fransa liderleri, Avrupa Birligi için bir 'muharebe grubu' oluşturulmasini kararlaştirdi. Birime diger ülkeler de katki sunacak.

Paylaş
Almanya ve Fransa liderleri, Berlin'de yaptıkları zirvede sadece Türkiye'nin AB üyeliğini tartışmadılar. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, AB'nin askeri kapasitesinin artırılması yönünde önemli bir karar aldı. Buna göre iki ülkenin orduları, yeni bir "muharebe grubu" oluşturacak. Önceki günkü zirvenin ardindan yayinlanan açiklamada, bu birime Fransiz-Alman Tugayi'ndan asker aktarılacağı, diğer AB ülkelerinden de katkı beklendiği ifade edildi. AB, 1990'larda 'Eurocorps' adında bir ortak askeri birlik kurdu. Bu birlik, halen Afganistan işgalinin komutasını yürütüyor.

Çekirdek kuvvet Berlin zirvesinin ardından yapılan açıklamada, Fransa ve Almanya'nın "krizlere acil müdahale kapasitesinin geliştirilmesinde katalizör rolü oynadigi" vurgulandı ve şöyle denildi: "İki ülke, Fransa-Alman Tugayı'nı AB ve NATO için bir 'çekirdek kuvvet' haline getirme yönündeki kararlılıklarını sürdürmektedir. Bu tip taktik gruplamalar ve NATO Acil Müdahale Kuvveti birbirlerini tamamlamakta ve kuvvetlendirmektedir." Bu ifadelerin, ABD'nin "Avrupa'nın NATO'dan ayrı bir rota izlediği" yönündeki kaygılarını gidermeye dönük olduğu belirtiliyor. AB liderleri, kıta çapında 10 adet "muharebe grubu" oluşturuyor. Hedef, her muharebe grubunun, dünyanin herhangi bir yerindeki 'kriz alanları'na 15 gün içinde 1500 asker konuşlandiracak güce sahip olmasi. Bu da, AB'nin askeri müdahaleler açısından ABD'den geri kalmak istemediğini gösteriyor. AB liderleri, uluslararası alanda daha etkin olabilmek için, geçtiğimiz yaz aylarında ortak "Avrupa diplomatları"nın yetiştirilmesine de karar vermişti.

ÖNCEKİ HABER

Ilk raund Şaron'un oldu

SONRAKİ HABER

Avrupa'yı sarsan kriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...