27 Ekim 2004 21:00

Ilk raund Şaron'un oldu

Ariel Şaron'un; Filistin devletini engellemek için hazırladığı Gazze'den çekilme planı kabul edildi. Plana karşı çıkan koalisyon ortaklarının referandum talebinin reddedilmesi, yeni bir krize işaret ediyor.

Paylaş
İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un "Gazze Şeridi'nden çekilme" planı kabul edildi. Ancak iktidardaki Likud Partisi içinde karara muhalefet ettikleri halde onaylayan bakan ve milletvekilleri, bu konuda referandum yapılmazsa istifa edeceklerini açıkladılar. Başbakan Şaron ise "toplumu şiddete ve gerilime sürükleyecegi" gerekçesiyle, referandum talebini reddetti. İsrail meclisinde, uzun tartışmaların ardından önceki akşam yapılan oylamada Gazze'deki 21 ve Batı Şeria'daki 4 Yahudi yerleşim biriminden geri çekilmeyi öngören plan 67 kabul oyu alirken, ret oylari 45'te kaldı. 7 Arap milletvekili ise çekimser kaldı. Oylama sırasında salondan ayrılan Maliye Bakanı Benjamin Netanyahu, eğitim, sağlık ve tarım bakanlarının ise daha sonra içeri girerek olumlu oy kullandıkları görüldü. Bakanlar Zevulun Orlev, Uzi Landau ve Michael Ratzon (Likud) ise plana karşı oy verdiler.

Siyasi kriz kapıda Şaron'un en önemli rakibi haline gelen Maliye Bakanı Netanyahu, oylamadan sonra bir açıklama yaparak planın iki hafta içinde referanduma götürülmemesi halinde hükümette kalamayacaklarını açıkladı. Ulusal Dinci Parti ve Şas Partisi ise, tüm milletvekilleriyle plana karşı oy verdi. Dinci Parti milletvekilleri de plan referanduma götürülmezse hükümetten çekileceklerini belirttiler. Haaretz gazetesi, Likud ve muhalefetteki İşçi Partisi'nin bir koalisyon kurabileceklerini yazdı. Haaretz, Şaron'un, yeni bir koalisyonda başarisiz olursa erken seçime gidecegini de belirtti. ABD, çekilme planinin onaylanmasindan memnun oldugunu açikladi. Beyaz Saray sözcüsü Trent Duffy, bu plani "iki devletin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşaması yaklaşımının yerine getirilmesi yolunda önemli bir adım" olarak gördüklerini kaydetti.


Katil subay tutuklandı 13 yaşındaki İman Hams isimli Filistinli kızı öldüren ve ardından cesedine onlarca kurşun sıkan İsrailli subay tutuklandı. Adı açıklanmayan subay, cinayetin ortaya çıkmasının ardından başka bir göreve atanmıştı. Katil subayın tutuklanması kararının, çelişkili ifadeler verdiğinin görülmesi üzerine alındığı belirtildi. İsrailli subay, Filistinli kızı "patlayıcı taşıdığından kuşkulandığı için" öldürdüğünü açıklamış ama korkunç cinayete emrindeki askerler bile isyan ederek komutanlarından şikayetçi olmuşlardı. Küçük İman'ın cesedinden, beşi başından olmak üzere yirmi kurşun çıkarılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Kadın, doğum ve annelik...

SONRAKİ HABER

AB'nin savaş birimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...