26 Ekim 2004 21:00

Porsche de saldırılara başladı

Almanya'nın dünya çapında ünlü otomobil şirketi Porsche, sadece spor arabalarıyla ünlü değil. Aynı zamanda görece küçük olan cirosuna karşın en fazla kâr eden tekeller arasında önde geliyor.

Paylaş
Almanya'nın dünya çapında ünlü otomobil şirketi Porsche, sadece spor arabalarıyla ünlü değil. Aynı zamanda görece küçük olan cirosuna karşın en fazla kâr eden tekeller arasında önde geliyor. 2002-2003 bilanço döneminde 6,315 milyar Euro tutarındaki cironun yüzde 16'sından fazlası Porsche'de kâr hanesine yazıldı. Vergi öncesi kâr hacmi böylece 1,042 milyar Euro'ya çıkan Porsche'de, vergi sonrası kâr ise 565 milyon Euro tutarında. Porsche ayrıca 1,295 milyar Euro yeni makine ve robotlar için yatırım yaptığı gibi 392,2 milyon Euro'yu "beklenmedik harcamalar" için ayırmış bulunuyor. Porsche Şefi Wendelin Wiedeking, şirketin durumundan övgüyle söz edip reklam yaptıktan sonra, "Buna karşın işçilerimiz değişime hazır olmalılar" dedi. Şirketin döviz kurlarında iniş çıkışlara karşı yaptığı sigortanın bir süre sonra sona ereceğini söyleyen Wiedeking, "Bu da bizi beklenmedik bir durumla karşı karşıya bırakabilir" dedi. Değişime örnek olarak bandlarda çalışan işçilere saat başı verilen 5 dakikalık molayı gösteren Wiedeking, "Bu tarihsel kalıntı masaya yatırılmalı" dedi. Porsche'deki üretim sürecinin sürekli gelişimi için hazırlanan PPO projesi kapsamında, üretim kapasitesindeki görünmeyen bölümleri ortaya çıkarakacak önlemlerin de devam ettiğini söyleyen Wiedeking, "Her sene üretkenliğimizi yüzde 6 artırıyoruz. Ama bu yeterli değil" dedi.

Alım durduruldu Üretkenliğin düzenli artması ve PPO projesi kapsamında işçi fazlalığı doğduğunu ileri süren Wiedeking, "Şirket tarihimizde ilk kez, üretimdeki işçi sayısında bir önceki yıla göre gerileme olacak" dedi. Doğal süreç içinde işten ayrılanların yerine yeni elaman almayacaklarını açıklayan Wiedeking, "Çünkü kişi başına üretimi artırmayı başardık" dedi. Porsche'de 2003/04 döneminde toplam çalışan sayısı 10 bin 699 idi. Bütün çalışanların bu yapılanları anlayışla karşıladığını da ileri süren Wiedeking, "Çünkü bu önlemlerle geleceğimizi güvenceye alıyoruz" dedi. HypoVereinsbank piyasa uzmanlarından Georg Stürzer, "Porsche'nin bu önlemleri sayesinde üç yılda 700 milyon Euro'luk bir meblağ güvenceye alabilir" dedi.


BİZ SİEMENS'E DC'YE BENZEMEYİZ Porsche yönetiminin saldırı planlarına İşyeri Temsilciliği Başkanı Uwe Hück rest çekti. "Biz Siemens veya DC'dekilere benzemeyiz. Biz çok sertiz, diğerleri gibi yumuşak davranmayız" dedi. Porsche'de çalışma sürelerinin uzatılarak bedavaya çalışmaya izin vermeyeceklerini söyleyen Hück, "Bu müzakereler çok sert geçecek ve kazanan biz olacağız" dedi. Şirket yönetiminin üretkenliği artırmak için değişik yöntemlere başvurduğuna dikkat çeken Hück, "Ayrıca saat başı beş dakikalık molalar elimizden alınmak isteniyor. Şirket yönetiminin hesabına göre bu dakikaların yıllık toplamı 18 gün ediyor. Biz bunu da savunacağız" dedi. Hück, şirket yönetiminin, "sorunun nasıl çözüleceği ve çözüme hangi fabrikanın yanaşacağına göre yeni modellerin üretiminin nerede yapılacağına karar vereceğiz" demesini de "Biz mücadeleyi bütün işletmelerde sürdüreceğiz. Kararı yine onlar verebilir" diye yorumladı.

ÖNCEKİ HABER

Ödevleri verdi, gitti

SONRAKİ HABER

Maliyeciler haklarını
   gasp ettirmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa