26 Ekim 2004 21:00

Ödevleri verdi, gitti

IMF Türkiye'den ayrıldı. Arkasıda hükümete yasalaştırması için başta sosyal güvenlik olmak üzere yapısal reformları ödev bıraktı

Paylaş
Eylül ayı başından beri Türkiye'de olan IMF heyeti ayrıldı. Başta sosyal güvenlik reformu olmak üzere Türkiye'ye verdiği ödevleri yerine getirmesi için süre tanıyan IMF heyeti Kasım ayında tekrar gelecek. IMF heyeti Türkiye'deki çalışmalarında önce 2005 bütçesini tamamladı, ardından 2005 sonrası uygulanacak ekonomik program hazırlıklarını sürdürdü. Ancak Türkiye'nin yeni stand-by anlaşması ile söz verdiği bazı yasalar çıkmadığı için IMF Kasım ayına kadar Türkiye'ye süre verdi. Önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu ile ilk adımları atan hükümet, IMF'nin istediği sosyal güvenlik reformunun tamamlanması için hazırlıklarında son aşamaya geldi. IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp da yaptığı açıklamada, özellikle vergi ve sosyal güvenlik reformları ile yeni bankacılık kanunu konusundaki detayların belirlenmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bredenkamp'ın da dile getirdiği gibi hükümet önümüzdeki birkaç hafta için bu yasaları çıkartmak için son hız çalışacak. Bredenkamp, yeni program kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan yapısal reformların yani başta sosyal güvenlik reformu olmak üzere Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nu bir an önce yasalaştırmak konusunda IMF ile hükümetin mutabakata vardıklarını ifade etti.

Yasalar çıkınca yeniden Bredenkamp, yeni bir Stand-by düzenlemesine ilişkin görüşmelerin, yasaların çıkmasından hemen sonra heyetin yeni bir ziyareti ile sürdürüleceğini duyurdu. Kasım ayında Türkiye'ye gelecek IMF ile çalışmalar ay sonuna kadar sürecek. Daha sonra IMF'nin hazırladığı ekonomik program IMF yönetimi ve Avrupa Birliği'ne sunulacak. Ekonomi yönetimi IMF'ye sunulacak olan yeni program için Niyet Mektubu'nun yazılmasına başlandığını belirtiyor. IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam'ın dün Türkiye'den ayrılmasıyla birlikte IMF Türkiye temsilciliğinden yapılan açıklamada da, "Hükümet, önümüzdeki birkaç hafta içinde yapısal konularla ilgili verilen sözlere ilişkin etkin bir uygulama yapılmasını sağlayacak çalışmalarını sona getirmeyi hedeflemektedir'' görüşüne yer verildi.

ÖNCEKİ HABER

Han Yunus'ta ölü sayısı 17'ye yükseldi

SONRAKİ HABER

Porsche de saldırılara başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...