25 Ekim 2004 21:00

Dergilerde bu ay...

Üç ayda bir yayımlanan Güney Dergisi'nin ekim-kasım-aralık sayısı yayımlandı. Derginin bu sayısı büyük oranda ölümünün 20. yılı nedeniyle Yılmaz Güney'e ayrılmış. Yılmaz Güney'e ayrılmış yazılarda özellikle sanatçının politik tutumu üzerinde duruluyor.

Paylaş


Güney Dergisi Üç ayda bir yayımlanan Güney Dergisi'nin ekim-kasım-aralık sayısı yayımlandı. Derginin bu sayısı büyük oranda ölümünün 20. yılı nedeniyle Yılmaz Güney'e ayrılmış. Yılmaz Güney'e ayrılmış yazılarda özellikle sanatçının politik tutumu üzerinde duruluyor. Ayrıca Costa Gavras'la 1987 yılında "Yol" üzerine yapılmış bir söyleşi de yer alıyor. Kenan Baştu "Sanatta çoraklaşma ve neoliberal saldırı" yazısıyla, Utku Erişik Rıfat Ilgaz üzerine "Kitabıma el basarım ki, doğru" yazısıyla dergi sayfalarında. Fotoğrafçı Henri-Carter Bresson da derginin bu sayısında anılanlar arasında. Usta fotoğrafçı Bresson'un birçok önemli fotoğrafı ve fotoğrafçılığı değerlendiriliyor. Güney dergi yazıları, şiir ve öykülerle dolu dolu.

Berfin Bahar Berfin Bahar'ın bu sayısının dosya konusu 23.TÜYAP Kitap Fuarı'nın onur konuğu olarak seçilen Gülten Akın'a ayrılmış. Şairle ilgli yazıları Öner Yağcı "Gülten Akın: Mahzun şiir ana", Vecihi Timuroğlu "Gülten Akın'ın şiiri üzerine küçük bir deneme", Kemalettin Kaya "Şiirimizde bir çağdaş amazon" başlıklarıyla yazdı. İdris Atmaca "Vedat Günyol aydınlığı" başlıklı yazısıyla kısa bir süre önce kaybettiğimiz yazar Vedat Günyol'u anıyor. Engin Taş ise "Halikarnas Balıkçısı'nın öykülerinde doğa ve insan" başlıklı yazısıyla yazarın öykülerini değerlendiriyor.

Şairçıkmazı Şiir dergisi Şairçıkmazı yoluna bu ay da şiirlerle devam ediyor. Dergide Adan Acar "Geçmişten günümüze şiirimizde ve yazınımızda kısa bir gezinti" başlıklı yazısıyla yer alıyor, Tan Doğan ise "Şiirimiz iyiyse iyiyiz biz de" diyor. Dergi her sayfası şiirlerle dolu olarak bayilerde okurlarını bekliyor.

Mimar.ist Üç ayda bir yayımlanan mimarlık kültür dergisi Mimar.ist, 50. yılı dolayısıyla Mimarlar Odası dosyasını açıyor. Oda'nın 50. yılının değerlendirildiği dergide mimarlıkta verilen mücadele de irdeleniyor. Dergide Aydın Boysan,"Adnan Menderes belediyeciliğinin imar hareketi"ni değerlendiriyor. Mete Tapan ise "Cumhuriyet Dönemi Mimarlığında etik üzerine bir deneme"yi ele alıyor.

Kökler 4-5. birleşik sayısıyla okuyucunun karşısına çıkan Kökler'in yeni sayısında iki dosya konusu var: Osman Özbahçe'nin kaleme aldığı "2003 Yılında Şiirimiz" ve Ali K. Metin'in kaleme aldığı "Türk Şiirinde Attilâ İlhan Açmazı." Kökler'in yıl değerlendirmesinde yirmi beş şaire yer verilmiş. Yazıda sık sık günümüz şiirinin sorunlarına işaret edilmiş. Attilâ İlhan, modern şiire geçişte, şiirimizin yaşadığı köklü değişim aşamalarında kendinden söz ettirmiş bir şair. Ali K. Metin'in, Attilâ İlhan şiirini ele alan yazısı ciddi bir emeğin ürünü.

ÖNCEKİ HABER

Yürekleri hep genç

SONRAKİ HABER

Almanya'da ihale zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...