24 Ekim 2004 21:00

Sigorta için yaşları uygun değilmiş!

Adana'nın Güney bölümünde kurulu Mobilyacılar Sanayi Sitesi'nde 3 bine yakın işçi çalışıyor. İrili ufaklı 600'e yakın işletmenin bulunduğu sitede, sigortalı işçi sayısı yok denecek kadar az.

Paylaş
Adana'nın Güney bölümünde kurulu Mobilyacılar Sanayi Sitesi'nde 3 bine yakın işçi çalışıyor. İrili ufaklı 600'e yakın işletmenin bulunduğu sitede, sigortalı işçi sayısı yok denecek kadar az. Sitede kurdukları bir dernek etrafında birleşen patronlar, 15-16 yaşında çalıştırmak için uygun buldukları gençleri, "Yaşınız uygun değil" diyerek sigortalı yapmıyor. Ahmet Bozhan, sitede çalışanların çoğunluğunu oluşturan bu işçilerden biri. Henüz 16 yaşında. Ortaokulu bitirdikten sonra Mobilyacılar Sitesi'nde çalışmaya başlamış. "Ben sigortalı değilim. Patron yaşımın sigortalı olmam için uygun olmadığını söyledi" diyor. Bozhan, işkazalarının çokluğundan ve meslek hastalıklarından yakınıyor. Hüseyin Demir de Ahmet Bozhan'la aynı yaşta. İlkokul üçüncü sınıfa giderken, ailesinin ekonomik koşullarının el vermemesi yüzünden çalışmak zorunda kalmış. Haftada 65 milyon lira alan Demir'in hiçbir sosyal güvencesi yok. "Hızar makinesinin çıkardığı tozların hepsini ciğerlerimize çekiyoruz. Burada yıllardır çalışan kişilerin çoğu ciğerlerinden hasta. Bizim de sonumuz onlar gibi olacak. Ya da başka bir şey olacak bende buradan kurtulacağım" diyor.

Kamyon kasasında Sitenin çevresinde yer alan büyük atölyelerdeki çalışma koşulları daha da ağır. Mehmet Tuluk, 7 yıldır, sigortasız, sendikasız günde 10 saat çalışıyor. Asgari ücret alan Tuluk, aldığının yarısını yol parasına verdiğini belirtiyor. Cumali Himir ise 11 yıldır aynı atölyede. Ortalama 20 kişinin "tıkış tıkış" bindiği bir kamyonla günde 2.5 saatlik bir yolculuk sonunda işyerine geldiklerini anlatan Himir, geçen bir olayı şöyle aktarıyor: "Yolda giderken trafik polisi kamyonu durdurdu. Bizi görünce şoföre dönüp 'Bu ne lan hayvan mı götürüyorsun?' dedikten sonra bizi kamyondan indirtti. Daha sonra kamyon biraz ilerledi. Tabii polis de ilerledi. Ondan sonra kamyon dönüp bizi aldı ve atölyeye götürdü." Çalışamayacak kadar hasta olunca ücretlerinden kesildiğini söyleyen Himir, "Fazla mesaiye kaldığımızda da kaldığımız saat başı bir milyon alıyoruz" diyor.

ÖNCEKİ HABER

İşçinin 48 günlük
   ikramiyesi gasp edildi

SONRAKİ HABER

İşe iade kararı bekliyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...