24 Ekim 2004 21:00

Tekstil eyleme hazırlanıyor

DİSK/Tekstil Sendikası, tekstil patronlarının kazanılmış hakları gasp etmeye yönelik dayatmaları nedeniyle eyleme geçiyor.

Paylaş
DİSK/Tekstil Sendikası, TEKSİF ve Öz İplik-İş ile Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜTSİS) arasında yürütülen ve uyuşmazlıkla sonuçlanan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu aşamasına geçildi. Arabulucunun çağrısı ile yeniden masaya oturacak olan sendikalara, kıdem tazminatının fona devredilmesini sağlayacak düzenlemenin sözleşmeye sokulması, ikramiyelerin ve sosyal hakların kaldırılması dayatılıyor. Bu dayatmalara tepki göstereceklerini açıklayan DİSK/Tekstil Sendikası, ilk olarak Bursa'da Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçileriyle birlikte ortak eylem yapacak.

40 maddede anlaşmazlık Sözleşmeler ve eylem planlarına ilişkin bilgi veren DİSK/Tekstil Genel Sekreteri Muharrem Kılıç, "Amacımız sözleşmeyi işçi sınıfı ve tekstil işçilerinin beklentilerine cevap verecek şekilde bitirmektir" diye konuştu. 40 maddede uzlaşmazlığa gittiklerini anlatan Kılıç, ücretin yanı sıra idari maddelerde ve sosyal haklarda da anlaşma sağlanamadığını dile getirdi. Bu sözleşmede idari maddeler için ayrı bir taslak hazırladıklarını, ILO normlarını içeren bu taslakla yeni İş Yasası'ndaki anti-demokratik maddelerin değiştirilmesini hedeflediklerini anlatan Kılıç, "Elimizde düzgün bir taslak var. Anti-demokratik yasaların aşılması, bu maddeleri işçiler lehine çeviren maddeler koymamız işverenleri rahatsız etti. Ama bu dönem kararlıyız" diye konuştu. Türkiye'nin hazır giyimde dünya ikincisi olduğunu hatırlatan Kılıç, şuna dikkat çekti: "Fakat ikinci ülke olmak yetmiyor, örgütlü olmak gerekiyor. Bu yüzden sendikalara büyük görevler düşüyor."

Ortak eylem Sözleşmenin tıkanması ve dayatmalara karşı harekete geçeceklerini ifade eden Muharrem Kılıç, ilk olarak Bursa'da, kendileri gibi sözleşmeleri tıkanan Birleşik Metal-İş Sendikası ile ortak bir eylem yapma kararı aldıklarını dile getirdi. Bunun ardından bölgelerde işçileri bilgilendirerek tepki eylemlerini yayacaklarını vurgulayan Kılıç, en kısa sürede Başkanlar Kurulu'nu toplayarak yapılacak eylemleri bir program halinde hazırlayacaklarını söyledi. Sözleşme görüşmelerine şube başkanları ve işyeri baştemsilcilerini de kattıklarını kaydeden Kılıç, bunu toplantıda görüşülenlerin en hızlı bir biçimde işçilere ulaştırılması için yaptıklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Taşımacılıkta Suriye seçeneği

SONRAKİ HABER

İşçinin 48 günlük
   ikramiyesi gasp edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...