24 Ekim 2004 21:00

YTP'den CHP'ye kuşkulu katılım

YTP, olağanüstü kurultay ile CHP'ye katılma kararı aldı. Tedavi gördüğü ABD'den gelmesine doktorlarının izin vermemesi nedeniyle Cem'in katılmadığı kurultayda duygulu anlar yaşanırken, katılım konusunda kuşku ve tereddütler de dile getirildi.

Paylaş
Başbakan Ecevit döneminde, İsmail Cem'in Kemal Derviş'le birlikte DSP'den ayrılarak kurduğu, ancak Derviş'in katılmaktan vazgeçtiği Yeni Türkiye Partisi (YTP), iki yılı aşkın bir sürenin ardından kendini feshederek CHP'ye katılma kararı aldı. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde dün yapılan kurultay, rahatsızlığı nedeniyle İsmail Cem'siz yapıldı. CHP'den Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu, MYK üyesi Mustafa Özyürek ve Ankara Milletvekili Zekeriye Akıncı ile Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ın katıldığı kurultayı yöneten Divan Başkanı Adil Özkol, oklarını AKP'ye yöneltti. İçeride celallenip, dışarıda pes eden AKP'nin AB yolunda sağlıklı yürümesinin mümkün olmadığını, Türkiye'nin AB'den istediğini alamayacağını belirten Özkol, "hızlı treni bile ne zaman çalıştırıp, ne zaman çalıştırmayacağını bilemeyen bir hükümetle karşı karşıya olduklarını" söyledi. Özkol, AKP siyasetinin rant şirketi haline geldiğini, sosyal demokrat seçeneği güçlendirmek gerektiğini savundu. Rahatsızlığı nedeniyle kurultaya katılamayan ve mesajı kendi sesinden dinletilen Cem, "YTP'yi tarihe gömmek için değil, daha güçlü bir bütüne katmak, o bütünde hep birlikte tarih yazmak için toplandıklarını, kurultayın kendileri için son değil bir başlangıç olduğunu, sosyal demokrasinin iktidar olması için bir başlangıç olduğunu" söyledi. Uzaklardan ulaştırdığı mesajın veda olmadığını, ortak mücadelelerine konmuş bir nokta, iddialarına getirilen bir son da olmadığını belirten Cem, kısa mesajının ardından ayakta alkışlanırken, birçok delegenin gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

Şahin eleştirileri yanıtladı Daha sonra partinin kapatılarak, mallarının CHP'ye devrine ilişkin önerge tartışmaya açıldı. Uzun bir konuşma yapan YTP Genel Sekreteri Metin Şahin, AKP'yi eleştiri yağmuruna tuttuğu, seçimlerden önce devlet yardımı almaları gerektiği ve AKP, SP ile aynı şartları taşımalarına rağmen "büyük kurultaylarını yapmadıkları" gerekçesiyle yardımın verilmediğini kaydederek, "Yargının adaletine ihtiyacımız var" dedi. Türkiye'de siyaset yapmanın zor ve pahalı bir iş olduğunu, ancak dedikoduların aksine CHP'ye bir lira bile borcu olmadan katıldıklarını belirten Şahin, tabandan gelen bazı tereddütler olduğunu, protokol sorulduğunu, ama hiçbir protokol yapmadan, sade birer üye olarak CHP'ye katılacaklarını söyledi. CHP'ye katılıma ilişkin 10'u aşkın il başkanı söz alarak, bir yandan burukluğu ve sevinci bir arada yaşadıklarını söylemekle birlikte, kaygılı oldukları da görüldü. "Karar içimizi acıtmadı, yüreğimizi yakmadı desek yalan olur" diyen delegeler, CHP'ye de "Lütfen, 'biz-onlar' diye ayrım, çıkar hesapları yapmadan bizi kucaklayın, bu mücadeleye ortak edin" çağrısı yaptılar. Delegeler CHP'den çalışmak için de fırsat isteyerek, "Lütfen bize fırsat verin, birlikte çalışalım" dediler.

YTP tarih oldu "Evet" ve "hayır" yazılı iki oy pusulası ile oylamaya gidilmeden önce Metin Şahin delegelerden "oybirliği" isteyerek, "Buradan oybirliği ile çıkalım. Çok asil iş yapıyoruz, bize yakışan da budur. Kuşku olması daha iyiye gitmek için gerekli" diye konuştu. Konuşmaların ardından yapılan oylamada 315 delege oy kullandı. 303 oyla CHP'ye katılım kararı veren YTP; artık tarihe karışırken, birleşmeye 9 kişi 'hayır' dedi. Oylamada 1 boş, 2 de geçersiz oy kullanıldı.

ÖNCEKİ HABER

Çok koşullu müzakere

SONRAKİ HABER

Meclis Yüce Divan'ı oylayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa