24 Ekim 2004 21:00

Üniversiteyi sattılar
   öğrencileri sürdüler

Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ne ait bina Bahçeşehir Üniversitesi'ne satılınca; Fen Edebiyat Fakültesi'nde okuyan 500 öğrenci, şeker fabrikalarının Fındıklı'daki tesisine "sürgün" edildi.

Paylaş
Eski adıyla Mimar Sinan Üniversitesi yeni adıyla Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nin binasının Bahçeşehir Üniversitesi'ne satılmasıyla 500'e yakın öğrenci 1 ay kadar önce Şeker Fabrikaları A.Ş İstanbul Alım Satım Müdürlüğü'nün Fındıklı'daki tesisinin bir binasına "sürgün" edildi. Öğrenciler apartmanlar arasında, derslikleri yetersiz, kütüphanesiz, yemekhanesiz yeni "okullarında" eskiyi arar durumdalar.

Üvey evlat muamelesi 1970 yılından beri Beşiktaş'ta bulunan ve sekiz bölümüyle eğitim veren Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nin Tarih, Arkeoloji ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencileri zorunlu "sürgüne" gönderildi. Öğrenciler, yıllardır Fen Edebiyat Fakültesi'nin diğer fakültelere göre bir çok imkandan yoksun olduğunu ve taleplerinin karşılamandığını belirterek fakültelerinin adeta gözden çıkarıldığını söylüyorlar. Bu üç bölüme bağlı öğrenciler şimdi ofis olarak tasarlanmış, kara tahtanın bile olmadığı 15-20 kişilik "sınıflarda" 50-60 kişiyle eğitim görmeye çalışıyorlar. Sınıfların darlığı ve derslik yetersizliğinden ötürü seçmeli derslerin kaldırıldığı okulda 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin mezun olma durumu riske girmiş durumda. Sınıfların çok kalabalık olması nedeniyle öğrenciler ortaöğrenim kurumlarında olduğu gibi sabahçı öğlenci sisteminde ders görüyor. Öğrencilerin aktarımına göre, dersliklerin küçük ve sınıfların çok kalabalık oluşu nedeniyle bazı hocalar, "İsteyen çıkabilir, yoklama almayacağım" demek zorunda kalıyor.

Yemekhane ve kütüphane yok Yemekhanenin ve kütüphanenin olmadığı okulda tuvaletlerin yetersiz, bakımsız pis olması nedeniyle öğrenciler büyük sıkıntılar yaşıyor. Yemek yemek için zaman zaman 1 km yol yürüyerek üniversitenin Fındıklı'da bulunan binasına ya da çevredeki lokantalara giden öğrenciler, tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için de çoğunlukla caminin yolunu tuttuklarını söylüyorlar. Okulun yangın merdiveni olmaması ise pes dedirtecek diğer bir husus. Rektörlük, öğrencilere okulun boşaltılması halinde Şişli Bomonti'de üniversiteye ait yeni bir yere taşınma vaadinde bulunmuş. Ancak bu vaadin yerine getirilmesi pek olası görünmüyor, çünkü rektörlüğün 2 trilyon lira harcayarak Bomonti'deki binayı otoparka dönüştürmeyi planladığı belirtiliyor. Mevcut şartlarda eğitim yapmanın imkansız olduğunu ve biran önce sorunlarının çözülmesini isteyen öğrenciler, önümüzdeki günlerde eylemler ve basın açıklamalarıyla taleplerini dile getirmeye hazırlanıyorlar. Kamuoyunun desteğini almak için çaba sarfedecek olan öğrenciler, çeşitli kitle örgütü ve kurumlarla da görüşmeler yapacaklar.

ÖNCEKİ HABER

İthal ilaçta vurgun!

SONRAKİ HABER

Kadınlar somut adım istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa