24 Ekim 2004 21:00

Felluce halkıyla dayanışma

ABD ordusunun Irak kentlerine yönelik topyekûn saldırı hazırlığı, Iraklı Şii ve Sünnileri birleştiriyor. Şii lider Mukteda Sadr, Felluce'deki Sünni direnişçilere yardıma hazır olduklarını ilan etti.

Paylaş
ABD ordusunun Irak kentlerine yönelik topyekûn saldırı hazırlığı, Iraklı Şii ve Sünnileri birleştiriyor. Şii lider Mukteda Sadr, Felluce'deki Sünni direnişçilere yardıma hazır olduklarını ilan etti. Yazılı bir açıklama yapan Sadr, "Felluce mücahitlerine yardıma hazırım. Irak'taki kentlerin istilasını kınıyorum" ifadesini kullandı. "Kentinizin kurtulması için Allah'a duacıyım. Bu amaçla yardıma hazırım" diyen işgal karşıtı genç lider, "mücahitlerin seçeceği yolu destekleyeceğini, ama aynı zamanda Felluce'nin savaştan uzak kalmasını da istediğini" kaydetti. "İşgalci acımasız" diyen Sadr, direnişin süreceğini vurguladı ve "İşgal altında özgürlük ve demokrasi olmaz.Iraklılar kendi yazgılarını belirlemekte hür olmalı" dedi.

Hayeri Sadr'ı desteklemiyor Bu arada, İranlı Şii liderlerden Ayetullah Kazım Hayeri, Mukteda Sadr'dan desteğini çektiğini açıkladı. Hayeri'nin sözcüsü, "Ayetullah öğretilerinden uzaklaşan Sadr'ın, Necef'teki etkisini yitireceğine inandığını" söyledi. Hayeri, Bağdat'taki Şiilerin kısmen silahsızlanmasını olumlu bulduğunu ekledi. Hayeri'nin İran'ın Kum kentinde bulunan kardeşi Muhammed Hüseyin Hayeri, ABD ile doğrudan çatışmanın doğru olmadığını, yine de ağustos ayındaki çatışmalar sırasında Necef'te kutsal emanetlere verilen zarardan Sadr'ın sorumlu tutulamayacağını, zararın Amerikan ve İngiliz güçlerinden kaynaklandığını belirtti.

Sistani'den çağrı Diğer yandan ocak ayı sonundaki Irak seçimleri hakkında açıklamada bulunan Ayetullah Ali Sistani'nin sözcüsü Hamid El Kahaf, Irak ruhani liderlerinin de desteklediği "Bağımsızlar Komitesi"nin hazırlayacağı aday listesine destek verdi.

ÖNCEKİ HABER

'Kendinizi Iraklıların
   yerine koyun lütfen'

SONRAKİ HABER

ABD'li işkence şirketi İngiltere'ye el attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...