24 Ekim 2004 21:00

Tunus'ta formalite seçim

17 yıldır Tunus'u demir yumrukla yöneten Zeynel Abidin Ben Ali'nin dördüncü kez kazanacağı 'seçim' dün yapıldı. Muhalefet güçleri seçimi boykot etti.

Paylaş
Başkent Tunus'ta, Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Ben Ali'nin partisi Demokratik Anayasal Birlik'in (RCD) genel merkezi önüne asılan "Yarının Tunus'u için Ben Ali Ya Da Hiç Kimse" pankartı, Tunus'ta dün yapılan parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini özetliyor. 17 yıldır iktidarda olan Ben Ali'nin 4. kez koltuğa oturacağı seçimlerde, partisinin de mecliste çoğunluğu sağlamasına kesin gözüyle bakılıyor. Göstermelik olarak Ben Ali'ye karşı aday olanlar "Kendimize karşı adayız, Ben Ali'ye karşı değil" diyerek, oynanan oyunu gözler önüne seriyorlar. Darbeyle iktidara gelen Ben Ali, daha önce de yüzde 99'un üzerindeki oy oranlarıyla iktidar koltuğuna oturmuştu. Fransız Liberation, Le Monde gazeteliri ve AFP, seçimleri 'formalite' olarak nitelerken, antidemokratik ortama dikkat çektiler. Ben Ali'nin denetiminde olan Les Realites gibi resmi gazeteler dışında, seçimlerin demokratik olduğunu söyleyen yok. Cezayir'de çıkan El Watan gazetesi ve El Cezire gibi Arap televizyonları da seçimleri 'maskaralık' olarak değerlendirdi.

Tek konuşan Ben Ali Tunus İşçileri Komünist Partisi (PCOT), Demokratik Forum (FD), Cumhuriyet İçin Kongre (CPR), Yeniden Doğuş (Ennahda), ve anti-demokratik uygulamalar nedeniyle 21 Ekim günü seçimlerden çekildiğini ilan eden İlerici Demokratik Parti (PDP) halkı boykota çağırdılar. Tunus'taki gerçek muhalefet, böylece sonucu şimdiden belli olan seçimlere katılmama kararı aldı. Gazetemize seçimlere neden katılmadıklarını değerlendiren muhalefet temsilcileri, hukuki ve siyasi koşulların, özgür seçimlerin yapılmasına olanak tanımadığını beldirdiler.

Listeleri de rejim belirliyor Ben Ali rejimi, seçim listelerini de kendisi belirliyor. Kütüklere kayıt olmak sistematik olarak yapılmadığı için, herkesin gidip yazılması gerekiyor. Bu durumda makamlar istedikleri kişileri yazıyor veya karalıyor. Baskı ortamında yapılan seçimlere katılımın düşük olması bekleniyor. Halkın seçimlere ilgisi her geçen gün azalıyor. Hükümeti eleştiren kesimlerin seçim bildirgeleri ile propaganda çalışması da engellendi. Muhaliflerin medyada açıklama yapmalarına dahi izin yok. Gösterilen muhalif adaylar ya kabul edilmedi, ya da eksik evrak gerekçesiyle başvuruları işleme konulmadı. 600 kadar siyasi mahkûmun olduğu Tunus'ta, binlerce eski siyasi mahkûmun oy kullanması da yasak. İfade özgürlüğü, örgütlenme hakkı ve yargı bağımsızlığının göstermelik biçimde dahi olmadığı Tunus'ta seçimleri boykot eden PCOT'nin Sözcüsü Hamma Hammami, gazetemize yaptığı açıklamada, "Burjuva anlamda bile, temel haklara yer yok. Bizim gibi sistemi eleştiren muhalefet partileri yasaklı" dedi.

Demokratik program Seçimleri boykot eden diğer muhalefet patileriyle birlikte, bu seçimin sonucunu kabul etmediklerini söyleyen Hammami, sözlerine şöyle devam etti: "Ben Ali'nin meşruluğunun, partisinin kamu alanında ve kurumlar üzerindeki tekelinin sorgulanmasını için çalışmalarımız sürecek. Temel demokratik bir program etrafında Tunusluları örgütlemek istiyoruz. Diğer partilerin de düşüncesi bu yönde. Diktatörlüğe son verilmesi, halkçı ve demokratik bir Anayasa'nın oluşturulması, demokratik bir cumhuriyet için güç dengelerinin kurulması; öne çıkan çalışma bu olacak" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Entelektüel mekân; Firuzağa

SONRAKİ HABER

'Kendinizi Iraklıların
   yerine koyun lütfen'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...