23 Ekim 2004 21:00

Çadırlar kurulmaya başlanmalı

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesini engellemek için hemen bir eylem programı çıkarılması gerektiğini söyleyen TTB İkinci Başkanı Dr. Metin Bakkalcı, "Tüm bir ülke için SSK hastanelerinin devri bir dönüm noktasıdır.

Paylaş
Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Dr. Metin Bakkalcı ve TTB MYK üyesi Dr. Altan Ayaz, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesini engellemek için hemen bir eylem programının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Yasanın kısa bir zaman dilimi içinde çıkabileceğine dikkat çeken Bakkalcı, "SSK hastanelerinin devrini engellemek için her kuruluşla işbirliği yapmaya hazırız" dedi.

Durdurmak zorundayız Kamu emekçilerinin, hekimlerin, işçi sendikalarının SSK hastanelerinin devrini durdurmak zorunda olduğunu ifade eden Bakkalcı, şunları söyledi: "Tüm bir ülke için SSK hastanelerinin devri bir dönüm noktasıdır. Karşımızda bir kuvvet vardır. Bunun için karşı kuvvetin ortaya çıkması gerekiyor. Birleşerek bir kuvveti meydana getirmeliyiz. Bundan sonra "Durum nedir?" sorusu saçmadır. Durum açık; SSK hastaneleri işgal ediliyor. Buna izin vermemeliyiz. SSK hastanelerinin önünde çadırlar kurmaya başlamalıyız. SSK'ları vermeyeceğiz, demeliyiz."

70 milyonu ilgilendiriyor SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi ile prim katsayılarının yüzde 5'ten yüzde 12'lere yükseleceğine işaret eden Dr. Bakkalcı, şöyle devam etti: "Verilecek sağlık hizmeti ise şimdiki gibi olmayacak. Asgari bir sağlık hizmeti verilecek. Her türlü sağlık hizmetinden ayrıca katkı payı alınacak. Emekliler de ayrıca prim ödeyecek. İşçiler yeni sistemde ne kadar para yatırırsa o kadar sağlık hizmeti alacak. SSK operasyonu sadece hekimleri ve işçileri değil 70 milyonu doğrudan ilgilendiriyor." Devlet Hastanesi'nde uygulanan proformansa dayalı uygulamanın SSK hastanelerinde şimdilik yaşanmadığına dikkat çeken Dr. Metin Bakkalcı, SSK'larda çalışan bazı hekimlerin ve sağlık çalışanlarının "Sağlık Bakanlığı'na geçince biz de ek para alacağız" beklentisi içinde olabileceklerine dikkat çekerek, bu durumun Kamu Personel Rejimi Taslağı ile ortadan kalkacağını söyledi. Hastanelerde başhekim dışındakilerin sözleşmeli personel olacağını belirten Bakkalcı, "Durum böyle olunca hekimler üç ay başka bir hastanede 4 ay başka bir hastanede çalışacak. Ellerinde çanta il ve ilçeleri dolaşacak, ihalelere girecekler. Çalışanları mutlak bir güvensizlik bekliyor" dedi.


81 PARÇAYA BÖLÜYORLAR TTB Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Altan Ayvaz, sağlık personelinin sadece yüzde 8'inin SSK hastanelerinde çalıştığını, buna rağmen 33-34 milyona sağlık hizmeti sunduğunu bildirdi. SSK'nın kaynaklarına el konularak, bilinçli olarak hizmet vermesinin engellendiğini vurgulayan Dr. Ayvaz, şu uyarıda bulundu: "Sağlık Bakanlığı sağlık hizmetini tek elde toplayacağını söylüyor. TTB de yıllardır bunu söylüyor. Ancak şu anda yapılmak istenen olay sahtekârlıktır, riyakârlıktır. Çünkü Kamu Yönetimi Temel Kanunu çıktığında tüm hastaneler il özel idarelerine devredilecek. Böylelikle sağlık hizmeti 81 parçaya ayrılacak. Daha sonra da bu hastaneleri özelleştirip piyasaya sunacaklar. Eğer sağlık hizmetini tek elden yürütmekte samimiyseler özel hastaneler, askeri hastaneler niçin bunun dışında kaldı? Niyetleri ile söyledikleri çakışmıyor."


Bursa Emek Platformu oluşturuluyor AKP Hükümeti'nin SSK hastanelerini Sağlık Bakanlığına devretme kararı ile ilgili olarak olağanüstü toplanan Türk-İş Başkanlar Kurulu'nda alınan kararlar doğrultusunda Bursa'da Emek Platformu oluşturulması girişimleri başladı. Türk-İş'in Bursa Şubelerinin başkanlarının önceki gün gerçekleştirdiği toplantıda, yerelde oluşturulacak Emek Platformu için çalışmaların başlatılması kararı alındı. Türk-İş 8. Bölge Temsilciliği, diğer konfederasyonların temsilcilerine de çağrı yaptı. Emek Platformu'nun diğer bileşenlerinin de katılımıyla yarın saat 15.00'de bir toplantı yapılacak.

ÖNCEKİ HABER

İsrail vahşetine tepki

SONRAKİ HABER

Birlikte mücadele kaçınılmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa