23 Ekim 2004 21:00

Bağış yasallaştırılıyor

AKP, Milli Eğitim Temel Kanunu'nu değiştirerek, zorunlu bağışı yasal statüye oturtmaya hazırlanıyor. Yasa değişikliğiyle Okul ve Aile Birlikleri'nin velilerden para toplaması öngörülüyor.

Paylaş
Eğitim öğretim dönemlerinin başında velilerden 'zorunlu bağış' adı altında toplanan paralara yasal kılıf hazırlanıyor. Veliler ile okul yönetimlerini karşı karşıya getiren tartışmalarda yükü üstünden atmaya çalışan hükümet, tartışmanın taraflarını değiştiriyor. Her yıl yaşanan zorunlu tartışmalar üzerine hükümet konuyu yasa ile çözme kararı aldı. TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda önümüzdeki çarşamba günü ele alınacak olan tasarı ile Milli Eğitim Temel Kanunu'nun "okul ile ailenin işbirliği" başlıklı 16. maddesinde değişiklik öngörülüyor. Tasarı ile eğitim kurumlarının amaçlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak için oluşturulan 'okul aile birlikleri'ne bazı yetkiler veriliyor. Kanun değişikliği ile Okul Aile Birlikleri, okulların eğitim ve öğretim hizmetlerine etkinlik ve verimlilik kazandırmak, okulların ve maddi imkânlardan yoksun öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, bağış kabul edebilecek. Maddi katkı sağlamak amacıyla sosyal ve kültürel etkinlikler ve kampanyalar düzenleyebilecek. Kantin, açık alan, salon ve benzeri yerleri alıp işletip işlettirebilecek. Okul aile birliklerinin gelirleri ise her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacak.

Eğitim özelleşiyor TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi Mustafa Gazalcı, AKP politikalarına göre Milli Eğitim Temel Kanunu'nun delik deşik edildiğini söyledi. Daha önce okul satışları ve keyfi atamalar için değiştirilen kanunun şimdi de eğitimin nitleliğiyle ilgilenen Okul Aile Birlikleri'nin işlevini farklılaştırmak için değiştirildiğini söyleyen Gazalcı, durumu; "AKP'nin eğitimi özelleştirmek için attığı adımlardır. Okul Aile Birliği veli ile okul arasındaki işbirliğini sağlayan, eğitimin niteliğini yükseltmesi gereken bir kurumdur. Kanun değişikliği ile eğitim değil para öne çıkıyor. Çocuğun okuldaki durumu değil nereden nasıl para alırım tartışılacak" sözleriyle değerlendirdi. Gazalcı daha yasa çıkmadan, eğitim döneminin başında Anadolu'nun birçok ilinde kayıt paralarını okul aile birliklerine toplatıldığını belirtti. Gazalcı, kanuna muhalefet edeceğini belirtti.


BAKAN HALKI KANDIRDI Milli Eğitim Bakanlığı, okullar açılmadan önce bundan böyle kesinlikle kayıt parası istenmeyeceğini açıklamıştı. Bakan Hüseyin Çelik'in yayınladığı genelgede kesinlikle "kayıt parası almayın" deniliyordu. Bağış yapmak isteyen velilerin ise bankaya bu paraları yatırmaları istenecekti.

ANAYASA'YA AYKIRI Anayasaya göre "ilköğretim parasız" ama, velilerin parasal yükümlülüğü çocuğunu okula kayıt ettirmekle bitmiyor. Okulun suyu, elektriği, temizliği, tamir ve bakım masrafları öğrencilerden toplanan paralar üzerinden dönüyor.

ÖNCEKİ HABER

Nazan Öncel, 15 yıl sonra sevenleriyle

SONRAKİ HABER

Fethullah okulları Almanya'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...