23 Ekim 2004 21:00

İtalya'da büyük grev

İtalyan toplutaşıma işçileri hak gasplarına karşı 24 saat işbıraktılar. Ülkenin her yerinde etkisini hissettiren greve katılımın neredeyse yüzde yüzü bulduğu belirtildi.

Paylaş
İtalyan toplutaşıma işçileri hak gasplarına karşı 24 saat işbıraktılar. Ülkenin her yerinde etkisini hissettiren greve katılımın neredeyse yüzde yüzü bulduğu belirtildi. Belediye otobüsleri, tramvay ve metronun 24 saat çalışmadığı grev kararı, ülkenin en önemli üç sendikası CGIL, CISL ve UIL'nin kararıyla alındı. Toplutaşıma işçileri, yaklaşık bir yıldan bu yana sözleşmelerinin yenilenmemiş olmasını protesto etti. Sendikalar, yaklaşık 116.500 kişinin istihdam edildiği sektörde, çalışanların maaşlarına aylık 131 euro zam yapılmasını istiyorlar. Patron ise işçilere sadece 52 euroluk zam öneriyor. Grev saatleri şehirden şehire değişti. Üç büyük sendika, hükümetin 2005 bütçesini protesto etmek için geniş çaplı bir grev yapılması gerektiğini tartışıyor. İtalya'da daha önce havayolu çalışanları, banka çalışanları ve şoförler de işbırakmıştı.


Servisair işçisi kararlı İngiltere'nin en büyük havaalanlarından biri olan Londra'daki Gatwick havaalanında bagaj görevlileri, 48 saatlik yeni bir grev başlattı. Son iki ay içinde 6 grev yapan Servisair çalışanlarının talepleri yerine getirilene dek eylemlerini sürdüreceklerini belirten T&G sendikası sözcüsü, işverenin fedakârlıklar yapması gerektiğini vurguladı. Ücretleri ve çalışma saatleri konusundaki görüşmelerde uyuşmazlığa gidilmesi üzerine Servisair'e mensup bagaj görevlilerinin önceki gün gece yarısı başlattığı grev, okulların bir haftalık tatile girdiği dün sabahtan itibaren havaalanındaki uçuşlarda gecikmelere yol açtı. Servisair ise, grev boyunca yöneticiler dahil diğer bütün çalışanların bagaj işlemlerine kaydırma kararı alarak grevi etkisiz kılmayı amaçlıyor. Gatwick havaalanında bagaj çalışanları tarafından başlatılan 48 saatlik grevin yarın gece yarısı sona ermesi bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

İki Türk daha öldürüldü

SONRAKİ HABER

Beyaz Rusya'ya ambargo tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...