22 Ekim 2004 21:00

Rimbaud'nun doğumu kutlanıyor

Fransız Şair Arthur Rimbaud'nun doğumunun 150. yılı, dünyaya geldiği Charleville kasabasında, gençlik çağlarında yaşadığı evin ziyarete açılışıyla kutlandı.

Paylaş
Fransız Şair Arthur Rimbaud'nun doğumunun 150. yılı, dünyaya geldiği Charleville kasabasında, gençlik çağlarında yaşadığı evin ziyarete açılışıyla kutlandı. 19. yüzyılın en önemli şairleri arasında olan Rimbaud'nun doğduğu ve ilk gençlik yıllarının geçtiği ev, şairin yaşamından izler taşıyan eşyalar ve belgelerle yeniden düzenlenerek, 150. doğum gününde ziyaretçilere açıldı. Rimbaud'nun ''küçük taşra kasabalarının en aptalcası'' olarak tanımladığı, Fransa'nın kuzeydoğusundaki Charleville-Mezieres kasabasındaki evde, şairin yaşamının dönemlerini anlatan düzenlemeler bulunuyor. Şairin, 1870-1875 yılları arasında ailesiyle yaşadığı evin düzenlemesini yapan kuruluşun yetkilisi Philippe Comte, Rimbaud'nun yaşamına şiirleri ve yolculukları üzerinden bakılırsa, aslında kendisi için çok değerli olmayan bu evin, onun düş gücünün ''başlangıç noktası'' olduğunun görülebileceğini belirtiyor.

Modern şiirin temeli 20 Ekim 1854'de Charleville'de doğan Arthur Rimbaud, öğrenimini aynı şehirde yaptı. 1871'de büyük şair Paul Verlaine ile tanışan Rimbaud, büyük bir bağlılıkla sevdiği Verlaine ile İngiltere'ye sonra Belçika'ya gitti. Yaşamı boyunca İskandinavya'dan Mısır'a, Kıbrıs'tan Habeşistan'a kadar uzun yolculuklar yapan Rimbaud, bu gezileri sırasında hastalandı ve bacağını kaybetti. Yaşamı boyunca, ününün giderek artığı Fransa'ya dönmeyi reddeden şair, 1891'de Marsilya'da öldü. Rimbaud'nun, 17 yaşından 21 yaşına kadar yazdığı düz yazı şiirlerle yarattığı dil, modern şiirin yazınsal temellerini oluşturdu. Rimbuad'nun şiirde ulaştığı ustalık, şiirin son sınırları olarak kabul edilir. Geleneksel şiirin bütün kalıplarını alt üst eden şairin, Une Saison en enfer (Cehennemde Bir Mevsim, 1873), Poesis (Şiirler, 1886), Illuminations (Aydınlanışlar, 1873) gibi eserleriyle, şiiri ''tamamladığı'' ve sessizliğe ulaştığı söylenir.

ÖNCEKİ HABER

Katliam belgesel oldu

SONRAKİ HABER

İnsan hakları ile kan uyuşmazlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...