22 Ekim 2004 21:00

HAKKARİ KRİTERLERİ!

Hakkâri Valiliği, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle esnafa işyerlerine Türk bayrağı ile Atatürk posteri asma ve kepenkleri kapatma zorunluluğu getirdi.

Paylaş
Hakkâri'de esnafı tek tek dolaşan polis, Vali Erdoğan Gürbüz'ün Cumhuriyet Bayramı'na ilişkin talimatnamesini göstererek, esnaftan 28 Ekim günü işyerlerine Türk bayrağı ve Atatürk posteri asmalarını istedi. 29 Ekim günü esnafın kepenklerini kapatmasını da isteyen polis, valilik talimatını tüm esnafa imzalattı. Hakkâri'de ilk kez böyle bir uygulamaya gidildiğine dikkat çeken esnaf, Vali Gürbüz'ün talimatına tepki gösterdi. Esnaf ve Kefalet Kooperatif Başkanı Suvar Demir, dünyanın hiçbir yerinde bu tür uygulamalara rastlanmadığını söyledi. Uygulamayı esnaflardan öğrendiğini belirten Demir, "Bu tamamen keyfi bir uygulamadır, ilimize özgü bir karardır. Ayrıca esnafımıza yönelik bir baskıdır. Bunu kabul etmemiz imkânsız. Nerde görülmüş bayrak ve poster asma zorunluluğu, kepenk kapatma zorunluluğu? Eğer İstanbul'da Ankara'da uygulanıyorsa bizde de uygulansın" dedi. Bayrağın nerede ve ne zaman asılacağına dair yasa olduğunu hatırlatan Demir, hiçbir esnafın zorunlu olarak istenenleri yapmayacağını dile getirdi.

Hangi yasalar yönetiyor? Kendisinin iş yerinde bulunmadığı bir sırada polisin dükkanına gelerek dükkanda bulunan arkadaşına okudukları bir yazıyı imzalattıklarını söyleyen esnaf Musa Çiftçi, polislerin okuduğu yazıda, "29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle bütün esnaflarımız 28 Ekim'de Türk Bayrağı ile Atatürk posterini asacak, 29 Ekim'de ise bütün esnaf işyerlerini kapatacak" denildiğini aktardı. Kendisinin geçmişte resmi günlerde işyerine bayrak astığını söyleyen Çiftçi, bu yıl iş yerine bayrak ve poster asmayacağını ve 29 Ekim'de de işyerini açık tutacağını dile getirdi. Diğer esnafın da bu uygulamayı kabul etmeyeceğini söyleyen Musa Çiftçi, "Sayın vali sık sık buna benzer uygulamalar getiriyor, ilimiz hangi yasalarla kim tarafından yönetiliyorsa, biz de bunu bilmek istiyoruz" dedi.

Yetkililer: Zorunlu uygulama yok! Hakkâri Valiliği Özel Kalem Müdüresi Figen Fidan ise valinin Cumhuriyet Bayramı'na ilişkin talimatını doğrularken, zorunlu bir uygulamanın olmayacağını söyledi. Bayram günü belediye hoparlörlerinden marşların çalınacağını hatırlatan Fidan, "Bizim bayram programımızda esnafların işyerlerine bayrak ve poster asması diye bir şey var. Amacımız o günü ilimizde bayram havasında geçirmektir. Ama biz kimseyi işyerlerine bayrak ya da poster asmaya zorlamıyoruz. Ayrıca işyerleri kapatılsın da demedik" şeklinde konuştu.


GÜRBÜZ'ÜN ÖZEL UYGULAMALARI Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz sık sık ilginç uygulamaları ile gündeme geliyor. Geçen yıl polisler aracılığıyla "çok gürültü çıkıyor" gerekçesiyle yerel saz gruplarını ve düğün sahiplerini ikaz eden Vali Gürbüz, geçtiğimiz günlerde de kadınların taziyelere gitmemesini, düğünlerin de bir gün olmasını istemişti.

ÖNCEKİ HABER

Satışa rekabet onayı da yok

SONRAKİ HABER

Sırada şimdi Türkiye var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...