22 Ekim 2004 21:00

Avustralyalı gazeteci
   direnişçileri savundu

Irak'ta direnişçiler tarafından kaçırılan ve 20 saat rehin tutulan John Martinkus adlı Avustralyalı gazeteci, geçtiğimiz pazartesi günü serbest bırakıldı.

Paylaş
Irak'ta direnişçiler tarafından kaçırılan ve 20 saat rehin tutulan John Martinkus adlı Avustralyalı gazeteci, geçtiğimiz pazartesi günü serbest bırakıldı. Ülkesine dönen gazeteci, direnişi destekleyen açıklamalar yaptı ve eylemcilerin, işgalcilerle ilgisi olmadığını anladıktan sonra kendisini bıraktıklarını anlattı. Avustralyalı gazeteci, kendisini rehin alanların önce öldürmekle tehdit ettiklerini ama bağımsız bir gazeteci olduğunu anlamalarının ardından tavırlarının değiştiğini ve kendisine saygılı davranıldığını belirtti. Martinkus, "Bu adamlar aptal değiller. Evet, silahları var ve savaşıyorlar ama cani olduklarını kimse söyleyemez. Onlar insanları sebepsiz yere öldürmüyorlar. Bazı kişileri öldürdüler ama bunun kendi açılarından haklı sebepleri var" diye konuştu.

İnternet yardımı Martinkus ayrıca, Avustralya Dışişleri Bakanı Alexander Downer'ın kendisinden özür dilemesi gerektiğini de belirtti. Downer, gazeteciyi suçlayarak Bağdat'ta bazı bölgelere gitmemesi konusunda uyarmalarına rağmen bu uyarıları dikkate almadığı için kaçırıldığını söylemişti. Martinkus, bakanın coğrafya bilgisinin iyi olmadığını belirterek, "Ben Avustralya Büyükelçiliği'nden çıkıp yolun karşısına geçerken kaçırıldım, gitmemem söylenen bir bölgede değil" dedi. Martinkus'un bağlı olduğu yayın kurumundan Mike Carey de onu kaçıranların internette onun yazıları ile ilgili araştırma yaptıklarını ve sonra serbest bıraktıklarını söyledi. Carey, gelişen teknolojinin bir gazetecinin hayatını kurtardığını belirterek, "Başta onun işbirlikçi olduğunu düşünmüşler. İnternette gerçekleri okumasaydılar onu öldüreceklerdi" dedi.

İtalyanlar paralı askerdi Diğer yandan, 12 Nisan tarihinde kaçırılarak 56 gün rehin tutulan 4 İtalyan vatandaşının, ABD için paralı asker olarak görev yapan kişiler olduğu açıklandı. Bari Önsoruşturma Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, "Irak'ta kaçırılan dört İtalyan, koalisyon güçleri hesabına paralı asker olarak görev yapmaktaydılar" denildi. Savcılık, dört İtalyanın, merkezi Şeysel'de bulunan Presidium Corporation adlı şirket adına çalıştıklarını ve bu şirketin ABD için "paralı asker toplama ve eğitim merkezi" olarak faaliyet gösterdiğini vurguladı. 12 Nisan'da kaçırılan 4 İtalyandan biri öldürülmüş, diğer 3 rehine 56 gün sonra bırakılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Iraklı direnişçi sayısı '20 bin'

SONRAKİ HABER

Bu seçimde para konuşur!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...