22 Ekim 2004 21:00

Iraklı direnişçi sayısı '20 bin'

ABD yönetimi, Irak'ta daha önce tahmin ettiği gibi 2 ila 7 bin değil, 20 bin civarında direnişçi olduğunu açıkladı. Yetkililer, direniş gruplarının Irak ordusu ve polisine de sızdığını söylediler.

Paylaş
ABD, Irak'ta daha önce 2000 ila 7000 olarak tahmin ettiği direnişçilerin sayısının 20 bin civarında olduğunu bildirdi. New York Times gazetesinin dünkü haberine göre, üst düzey yetkililer, Irak'ta 8-12 bin arasında bir "çekirdek direnişçi grubu" bulunduğunu, aktif sempatizan veya örtülü faaliyet gösteren direnişçilerin de dahil edilmesi durumunda bu sayının 20 bine çıktığını kaydettiler.

Yine Baas ve Suriye suçlaması Gazete, Irak ve Washington'daki ordu ve hükümet yetkililerine dayanarak verdiği haberinde, direnişçilerin 50 civarında askeri hücre oluşturduklarını ve "eski Baas Partisi liderleri ile Saddam Hüseyin'in akrabalarınca kontrol edilen bir yeraltı finans ağından sınırsız para akışına sahip olduklarını" öne sürdü. Direnişçilere giden paranın önemli bir kısmının zengin Suudiler ve İslami hayır kurumları aracılığıyla toplanarak Suriye üzerinden aktarıldığı iddia edilen haberde, 1 milyar dolar olduğu tahmin edilen bu paranın yarısının daha önce Saddam Hüseyin tarafından Suriye bankalarına yatırılmış olduğu iddia edildi.

Ordu ve polisin içindeler Bir ABD'li yetkili, Irak'ta kurdukları 'güvenlik kuvvetlerine' çok sayıda direnişçinin sızdığı ve bu ülkedeki saldırılar için Suudi Arabistan'dan para gönderildiğini de iddia etti. Ramazan ayıyla birlikte ülkedeki günlük saldırılarda yüzde 25 oranında artış olduğunu yazan New York Times, ocak ayında yapılacak seçimler için kayıt işlemlerinin yapılacağı kasım ve aralık ayında bu tür saldırıların artacağından endişe duyulduğunu kaydetti.

Fransız direnişçi öldürüldü Öte yandan, işgal kuvvetleri tarafından öldürülen direnişçiler arasında bir Fransız vatandaşı bulunduğu belirlendi. Fransız istihbaratı, geçen temmuzda Tunus kökenli bir Fransız vatandaşının Felluce'de öldürüldüğünü öğrendi. Adının Rıdvan (19) olduğu belirtilen kişi, 17 Temmuz'daki bombardımanda öldü. İstihbarat birimleri daha sonra Rıdvan'ın kardeşi Ebubekir'in Suriye'de tutuklu olduğunu öğrendi. Halen, işgalcilere karşı savaşmak için Felluce'ye ulaşmaya çalışan 10 civarında Fransa vatandaşının varlığından söz ediliyor.


Tenet'ten gecikmiş itiraf Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in eski Başkanı George Tenet, Irak Savaşı'nın yanlış olduğunu söyledi. Tenet, "yalan istihbarat" tartışmalarının giderek yükselmesi nedeniyle istifasını sunmak zorunda kalmış, Irak yalanları ile ilgili olarak "günah keçisi yapıldığı" yorumları yapılmıştı. Lake Michigan Koleji'nde, Güneybatı Michigan Ekonomik Kulübü'nün üyelerine hitaben yaptığı konuşmada Tenet, Irak savaşı için 'yanlış' ifadesini kullanmakla birlikte, bu yanlışlıkla ilgili ayrıntı vermedi. George Tenet, ABD'nin "terörizmle savaşını", istihbarat hatası yüzünden kitle imha silahları bulunduğunu sandığı Irak'ta aramakla hata yapıp yapmadığı yönündeki bir soruya ise 'Kabalığım için bağışlayın'' diyerek cevap vermedi.

ÖNCEKİ HABER

İşçileri öğüten madenler

SONRAKİ HABER

Avustralyalı gazeteci
   direnişçileri savundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...