21 Ekim 2004 21:00

Türk-İş başkanları
   olağanüstü toplandı

Türk-İş Başkanlar Kurulu, SSK hastanelerinin devri ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kapatılmasını getiren yasa tasarılarına karşı dün olağanüstü toplandı.

Paylaş
Türk-İş Başkanlar Kurulu, SSK hastanelerinin devri ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kapatılmasını getiren yasa tasarılarına karşı dün olağanüstü toplandı. Toplantı öncesi basına açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, SSK'nın 148 hastanesi, 212 dispanseri, 202 sağlık istasyonu, 3 ağız ve diş sağlığı merkezine el konularak 60 bin personeli ile Sağlık Bakanlığı'na devredilmek istendiğine dikkat çekti. SSK hastanelerinin işçi ve işveren primleri ile oluşturulduğunu, dolayısıyla özel mülk olduğunu belirten Kılıç, devire karşı çıkacaklarını söyledi. Kılıç, devir kararının devrinin Anayasa'ya ve SSK Yasası'na aykırı olduğunu dile getirerek, devletin yetkisini aşan bir tasarrufta bulunduğunu ifade etti. Tasarıda tüm yetkilerin Başbakan'a bırakılmasını bir "hukuk skandalı" olarak nitelendiren Kılıç, yalnızca kendilerinin değil 6.2 milyon sigortalı, 4 milyon emekli, binlerce işveren ile 60 bin kurum çalışanının bu uygulamayı kabul etmesinin mümkün olmadığını bildirdi.

Tahammülün sınırı Köy Hizmetleri gibi dev bir kuruluşun, kaynakları son derece sınırlı il özel idarelerine devrinin, bu kuruluşun hizmetlerini fiilen yok etmek anlamına geleceğini de belirten Kılıç, kamu hizmetlerinin parçalanarak ticarileştirildiğini, bunun geniş kesimin daha da yoksullaşmasına neden olacağını söyledi. Hükümeti bu uygulamalardan vaçgeçmeye çağıran Kılıç, "Serinkanlı görünüyor olabiliriz, ama tahammülün de bir sınırı vardır" dedi.

Talip oldu Salih Kılıç, bir gazetecinin, "Sizin SSK hastanelerine ilişkin bir modeliniz var mı?" sorusunu yanıtlarken "Sayın Başbakan diyor ki, 'işçi, işverenlere verelim...' Evet biz talibiz, buyursun versinler. Model olarak biz buna talibiz. Gelsinler konuşalım, müzakere edelim" dedi. SSK hastanelerindeki uzun kuyrukların hastaları mağdur ettiğini hatırlatması üzerine de bu durumdan IMF dayatmaları ile DPT, Hazine ve Maliye'nin sorumlu olduğunu, araç-gereç verilmediğini, yatırım yapılmadığını söyledi. "Nasıl bir model öneriyorsunuz?" sorusuna SSK'ya talip olduklarını, aksi halde işçilerin prim ödemeyebileceği söyleyen Kılıç, TİSK ve emekli örgütleri ile görüştüklerini, devire karşı birlikte hareket edeceklerini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

SSK HALKINDIR

SONRAKİ HABER

Silahlı saldırı işçileri yıldıramadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...