21 Ekim 2004 21:00

Bono mağdurları adalet istiyor

Hazine Bonosu'nu yetkisi olmadığı halde satan İmar Bankası'ndan bono aldıkları için bankaya el konulmasıyla mağdur olan Bağımsız Bono Mağdurları Dayanışma Derneği üyeleri, adalet istediklerini belirttiler.

Paylaş
Hazine Bonosu'nu yetkisi olmadığı halde satan İmar Bankası'ndan bono aldıkları için bankaya el konulmasıyla mağdur olan Bağımsız Bono Mağdurları Dayanışma Derneği üyeleri, adalet istediklerini belirttiler. Ankara İdare Mahkemesi'nde bir bono mağdurunun açtığı davada ise, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Hazine Müsteşarlığı vekillerinin diğer kurumları suçlaması dikkat çekti. Ankara 2'inci İdare Mahkemesi'nde dün görülen davanın ilk duruşmasına dernek üyeleri de katıldı. Maliye müfettişlerinin İmar Bankası'nın yetkisiz bono sattığı yönündeki şüpheleri iletmesine rağmen BDDK'nın görevini yapmadığını söyleyen Hayrettin Göktepe'nin avukatı Orhan Yahya, BDDK'nın devir alınan bankaların yükümlülüklerini garanti altına alan 151 nolu kararının gereğini yapmasını istedi. SPK'nın da İmar Bankası'nın gazetelerde bono satışını duyuran ilanlarını takip etmesi gerektiğini kaydeden Yahya, BDDK kurulmadan önce aynı görevi yerine getiren Hazine Müsteşarlığı'nın da kusurlu olduğunu belirtti. SPK'nın davalı sıfatında olmadığını belirten SPK vekili Ökkeş Şahan ise sorumluluğun BDDK'ya ait olduğunu kaydetti. SPK'ya banka hakkında şüpheyi belirten bir yazı gelmediğine dikkat çeken Şahan, AB İlerleme Raporu'nun olayda BDDK'nın sorumlu olduğunu dile getirmesini örnek gösterdi.

Sorumluluk SPK'nın BDDK vekili Ender Emre ise olayın sermaye piyasası işlemlerini ilgilendirdiğini söyleyerek, sorumluluğun SPK'ya ait olduğunu bildirdi. BDDK'nın, SPK denetimindeki İMKB'nin tescil ettiği bir bono satışından şüphe duymayacağını kaydeden Emre, delil gösterilen bilirkişi raporunun önyargı ile hazırlandığını öne sürdü. Emre, BDDK'nın kanun gereği yalnızca bankaların verdiği bilgi ve belgeleri inceyeleyebildiğinin altını çizdi. Dava sonrası basına açıklama yapan Bağımsız Bono Mağdurları Derneği Başkanı Hüseyin Bektaş, mahkemelerin bir an önce mağdurlar lehine sonuçlanmasını istedi. Yargıya güvenlerinin tam olduğunu bildiren Hüseyin Bektaş, Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Hükümet raporlarında kurumların görevlerini yapmadıklarının tespit edildiğini belirtti. "BDDK'nın asli görevi banka sahiplerinin menfaatlerini korumak değil, vatandaşların hakkını korumaktır" diye konuşan Bektaş, yapılanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Cefası halka sefası sermayeye

SONRAKİ HABER

Anayasa Mahkemesi
   önünde protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...