21 Ekim 2004 21:00

Iraklılar işbirlikçiliği kabul etmiyor

Iraklı askerler, ABD ile birlikte savaşmayı içlerine sindiremiyor. Irak ordusunun 750 kişilik bir birliğinden 300 asker direnişçilere karşı savaşmaları istendiği için firar etti.

Paylaş
ABD güçleri ile birlikte direnişe karşı savaşmayı reddeden 300 Iraklı asker, orduya bağlı 7.Taburu terk etti. 750 askerden oluşan birliğin Samarra'ya kaydırılmasının ardından 300 asker firar etti. Iraklı askerler Samarra'ya gönderilmişlerdi. Amerikan ordusu özellikle direnişin yoğun olduğu bölgelerde, Iraklı askerleri kullanmak istiyor. ABD askerleri, Felluce'nin de aralarında bulunduğu bölgelere Iraklıların gönderileceğini açıklarken, Iraklı askerler direnişçilerle çatışmaya girmeyi reddediyor. Daha önce de, Iraklılar Felluce ve Bağdat'ın Sadr kentinde ABD askerleri ile beraber çatışmaya girmeyi reddetmişti. Irak'ta ABD ordusunun emirlerine uymayan yalnızca Irak askerleri değil. Direnişin yoğun olduğu bir yol güzergâhında yakıt taşımayı reddeden 18 askerin birliğinden bir komutan görevinden alındı. ABD ordusundan yapılan açıklamada, adı açıklanmayan 343. Levazım Birliği komutanının 'yanlış bir davranışta bulunduğundan şüphe duyulmadığı' belirtildi ve bir başka göreve atanacağı kaydedildi. Söz konusu birlikten 18 asker, pazar günü araçlarının durumu ve güvenlik gerekçeleriyle yakıt taşıma görevini reddetmişlerdi. Askerler hakkındaki soruşturma sürüyor.

Samarra'da 8 ölü Öte yandan, ABD askerlerinin saldırı düzenlediği Samarra kentinde 8 Iraklı öldü, 11 ABD askeri de yaralandı. ABD askerleri, önceki gün uyguladıkları sokağa çıkma yasağını da dün sabah 07.00'ye kadar devam ettirdi. Kentte iki otomobil infilak ederken, bir çocuk hayatını kaybetti. Samarra'da önceki gün bomba yüklü bir aracın infilak etmesi sonucu 4 çocuk ölmüş, 20 kişi de yaralanmıştı. Bağdat'ta 2 ulusal muhafız silahlı bir saldırıda öldü. Kentte dün sabah havaalanı çalışanlarını taşıyan otobüse düzenlenen saldırıda da 4 kişi öldü. Otobüste bulunanların, havaalanı yönetici kadrosundan olduğu belirtildi. Bağdat'ta 3 gün önce kaçırılan bir Iraklı işadamının cesedi ise bir yol kenarında bulundu. Yaklaşık bir ay önce kaçırılan iki Mısırlı mühendis de serbest bırakıldı.

ÖNCEKİ HABER

Sendikacılar ASF'yi değerlendirdi

SONRAKİ HABER

İngiliz askeri Bağdat yolcusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...