20 Ekim 2004 21:00

Halci de pazarcı da dertli

Ramazan nedeniyle sebze meyve fiyatları yükseldi. Ancak hal esnafına göre fiyatlar düşük ve fiyat farkını oluşturan pazarcılar. Pazarcılar ise halcileri suçluyor

Paylaş
Ramazanın gelmesiyle birlikte sebze meyve fiyatları yükselişe geçti. Pazarlarda yüksek fiyatlarla alıcıya sunulan sebze meyvenin hal fiyatları ise oldukça düşük. Vatandaş yüksek fiyatlardan yakınırken, hal esnafı da geçtiğimiz yıllara göre düşük seyreden fiyatlardan şikâyetçi. İstanbul Anadolu yakasındaki pazarcılara ve marketlere satış yapan Bostancı halindaki esnaflar fiyatların düştüğünü belirtiyorlar. Hal esnafına göre fiyatların düşmesinin bir kaç nedeni var. Bunların başında sebze ve meyve mahsulünün fazla olması ile ihracatın düşmesi geliyor. Ayrıca iç piyasaya daha fazla mal sürülmesi ve alım gücündeki azalma da fiyatların düşüşünde etkili. Esnafın kimisine göre ise borcu olan üreticiler mahsulü elden çıkarmak için düşük fiyata satıyorlar. Bazen de hal esnafı ürünler ellerinde kalmasın diye düşük fiyata satıyor. Bu durumu esnaf Ahmet Bekdikli şöyle açıklıyor: "Dalında ayvanın kilosu 900 bin liraya satılıyor ama halde fiyat 600 bin liraya düşüyor. Bu fiyata satmasak mal elimizde kalıyor."

Pazarcıların tekelinde Bekdikli, fiyatların halde ucuz olduğunu ama dışarıda pahalı satıldığını söylüyor. Elmayı 100 bin liraya sattıklarını anlatan Bekdikli, dışarıda bu fiyatın 500 bin liraya, 300-400 bin liraya yükseldiğini, üzümün 1 milyona satıldığını ifade etti. "İş pazarcıların tekeline girdi" diyen Bekdikli, pazarcıların meyveleri istedikleri fiyata aldıklarını, istedikleri fiyata sattıklarını söyledi. Fiyatlarda ramazan ayından dolayı bir yükseliş olduğunu belirten Mehmet Barut da üretici kendi masrafını karşılayamasa da ürünleri elinde kalmaması için düşük fiyata sattığını belirtti. Barut'a göre bu nedenle fiyatlarda artış yüksek değil. Ellerindeki ürünleri hep veresiye verdiklerini söyleyen Barut, pazarcıların kazandıkları parayla önce kendi ihtiyaçlarını karşıladıklarını sonra kendilerine verdiklerini belirtti.


BİZ DE KAZANMIYORUZ Halden sebze almaya gelen pazarcı Deniz Çiçekgül, sebze ve meyvelerin satışlarının az olmasından dolayı fiyatların düşük olduğunu söylüyor. "Pazarcılıkta iyi para var mı?" sorumuza Çiçekgül şöyle yanıt veriyor; "Şimde şurada gördüğün salatalığı 550 bin liraya aldık. Bunu 750 bin liraya satacağız. Bize kalan 200 bin liradan 4 işçi parası, mazot, kira, yemek, çay ve sigara parası vereceğiz. Geriye zaten fazla birşey kalmıyor."

ÖNCEKİ HABER

Bakanlığa işçi kuşatması

SONRAKİ HABER

Tarım için gereken 6 katrilyon lira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa