19 Ekim 2004 21:00

Fıscher'den ABD'ye dava

12 yıl önce Yugoslavya'da maç yaptığı için ABD hükümeti tarafından pasaportu gıyabında iptal edilen Fischer, bu nedenle ABD hükümetine dava açıyor.

Paylaş
Satrançta en genç yaşta "Büyük Usta" unvanını kazanan Amerikalı eski dünya şampiyonu Bobby Fischer (61), ABD hükümetine karşı dava açmaya hazırlanıyor. BM ambargosuna rağmen 12 yıl önce Yugoslavya'da maç yaptığı için ABD hükümeti tarafından pasaportu gıyabında iptal edilen Fischer'in, bu nedenle ABD hükümetine dava açacağı kaydedildi. Fischer'in geçen hafta tuttuğu Amerikalı avukatı Richard Vattuone, Associated Press ve Reuters ajanslarına açıklamasında şunları kaydetti: "Fischer'e çocukluğumdan beri hayranım. Davayı sonuna dek savunacağız. O ne hırsız, ne katil. Tüm yaptığı 1992'de eski Yugoslavya'da eski Sovyet rakibi Spasski ile maç yapmak." Fischer ile Tokyo'da sadece 2 dakika görüşebilen insan hakları uzmanı avukat Vattuone, "Washington hükümeti saçma sapan uygulamalarda bulunabiliyor" dedi ve "Fischer'in pasaportunun iptalinin yasal olmadığını kanıtlamak için ABD federal mahkemesinde dava açabileceğini" belirtti. Japonya'nın başkenti Tokyo'nun Narita havalimanında 13 Temmuz'da Filipinler'e gitmek isterken ABD pasaportunun geçersiz olduğu anlaşılınca gözaltına alınan Fischer, ABD vatandaşlığından çıkmak istediğini başkent Tokyo'da açıklamıştı. Babası Alman olduğu için Alman vatandaşlığına da geçebileceğini belirten Fischer, asıl isteğinin Japon yurttaşlığı olduğunu bildirmişti. Pasaportunun ABD hükümetince haber verilmeksizin geçersiz kılındığını söyleyen Fischer, 2 Ağustos'ta Japon vatandaşlığına geçmek istediğini kaydetmişti. Fischer, Japonya'dan sınır dışı edilmemesi için açtığı davanın eylül ayında görülebilir bulunması üzerine nihai mahkeme kararına kadar ülkede kalma hakkını kazandı. Fischer, aslında uzun zamandır Japonya Satranç Federasyonu Başkanı Vekili Miyoko Vatai ile hayat arkadaşı ve bir Japon belediyesinde evlenme hakkını sağlamış bulunuyor. Fischer'in Japon Vatai ile evliliği, bu pasaport sorunu yüzünden yapılamadı. Fischer'in avukatı Masako Suzuki, Büyük Usta'nın bir süre vatansız kalacağını ve taraftarlarının BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Fischer'i mülteci olarak kaydetmesini sağlamaya çalışacaklarını da söylemişti.

11 Eylül saldınsını haklı bulmuştu New York'un 110 katlı ikiz gökdelenleri ve Savunma Bakanlığı Pentagon'un bir kanadını yıkan 11 Eylül saldırısını "haklı bulan" Fischer, bu saldırıyı övücü konuşmasını Filipin radyosuna yapmıştı. Chicago doğumlu Fischer, "Büyük Usta" unvanını kazanan en genç satranç oyuncusu unvanını 1958'de 15 yaşında elde etti. Büyük ustalar arasında Dünya Satranç Şampiyonu olmuş tek Amerikalı olan Fischer, 1975'te Dünya Şampiyonluğu için Anatoli Karpov (SSCB) ile karşılaşmayı reddedince Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) Fischer'in unvanını geri aldı ve Karpov'u hükmen galip sayarak dünya şampiyonu ilan etti.

ÖNCEKİ HABER

Bergama'da TİS imzalandı

SONRAKİ HABER

Iraklı aileyi yok ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...