19 Ekim 2004 21:00

GM tekeline grevle yanıt

Avrupa'nın dokuz ülkesinde, General Motors (GM) tekeline bağlı Opel işletmelerinde çalışan onbinlerce işçi, işten atma planına karşı greve çıkarak, gösteriler yaptı. En büyük gösteri, perşembe gününden beri grev yapılan Bochum'da gerçekleşti.

Paylaş
Almanya, İspanya, Portekiz, Polonya, İngiltere, Avusturya, İtalya, Belçika ve İsveç'teki Opel işletmelerinde greve çıkarak gösteriler yapan işçiler, General Motors'un (GM) 12 bin işçiyi işten atma planını protesto ettiler. Toplam 40 bin işçinin çalıştığı işletmelerdeki greve, halk da destek verdi. Grevin en kitlesel ve etkili olduğu işletme, Almanya'nın Bochum kentindeki Opel Fabrikası oldu. Patronların en az 4 bin işçiyi işten atacağını açıklaması üzerine perşembe gününden beri grev yapan Bochum'daki işçiler, her türden engele rağmen dev bir gösteri gerçekleştirdi. 9 bin 600 işçinin çalıştığı işletmedeki greve, Bochum halkı ve esnafı da tam destek verdi. Günlerdir grevdeki işçilere yiyecek, içecek getirerek, dayanışma gösteren Bochum halkı, dün de eyleme katılarak dayanışmasını gösterdi.

'Mücadelede birlikteyiz' Ruhr bölgesindeki sendikaların da dayanışma çağrısı yapması üzerine, dün sabah Opel işletmesi önünden kent merkezinde doğru başlayan yürüyüşe on binlerce insan katıldı. "Opel bizimdir, kapatılamaz", "Geleceğimizin karartılmasına izin vermeyeceğiz" şeklinde pankartlar taşındı. Ford, Mercedes, Porsche gibi otomobil işletmelerinden işçiler de, "Onlar piyasada rekabet ediyor, biz mücadelede birlikteyiz" yazılı pankartlarla eyleme katıldı. Başta Porsche, Mercedes olmak üzere Almanya'daki bütün otomobil işletmelerinden işçiler delegasyon halinde Bochum'a gelerek dayanışma içinde olduklarını gösterdiler. Eyleme ayrıca, bölgedeki madenciler, kimya çalışanları, emekliler, işsizler, öğrenciler de pankart ve bayraklarıyla katıldı. DİDF Ruhr bölgesi dernekleri ile çok sayıda Türkiye kökenli emekçi de eylemde yerini aldı.

Russelsheim'de 20 bin Almanya'nın Russelsheim, Kaiserlautern ve Eisenach kentlerinde bulunan Opel fabrikalarında da dün tam gün üretim durdu. Russelsheim'deki Opel-Adam Haus önünde bir araya gelen 20 bin işçi, "Grev istiyoruz", "Opel'de Karstadt modeli kabul etmiyoruz", "İşyerimizden ellerinizi çekin" şeklinde pankartlarla, kent merkezine yürüdü. Yürüyüş boyunca kent halkı ve esnaf da işçileri desteklediklerini ifade etti.

Diğer ülkeler Dün ayrıca İspanya, Portekiz, Polonya, İngiltere, Avusturya, İtalya, Belçika ve İsveç'teki Opel işletmelerinde de işten atmalara karşı protesto gösterileri yapıldı. Gösterilerde yapılan konuşmalarda, tasarruf planının derhal geri alınması istendi. Avrupa'daki greve paralel olarak Brezilya'daki Opel işletmesinde de dayanışma grevi yapıldı. Bilindiği gibi GM tekeli, geçen hafta, Opel'in Avrupa'daki işletmelerinde önümüzdeki yıldan itibaren 12 bin işçiyi işten atacağını açıklamıştı. Bunların 10 bininin Almanya'nın Russelsheim ve Bochum fabrikalarından olacağı belirtilmişti.

Tehdit ettiler Halkın da desteğini alan eylemlerden sonra açıklama yapan tekel yöneticileri, eyleme katılan işçileri işten atma ile tehdit ettiler. Bochum'daki grevi desteklemeyen IG Metall Sendikası ise dün ilk kez, işten atma tehdidi üzerine açıklama yaparak, işvereni uyardı. IG Metall Genel Başkanı Jürgen Peters, işten atma tehdidinin fabrikalarda gerginliği daha da artıracağını belirtti.


'Biz onurlu bir mücadele veriyoruz' Bochum'daki eylem devam ederken, GM/Opel patronları, "çalışmak isteyenler engelleniyor" haberleri yayma peşinde. Patron yanlısı gazete ve televizyon kanallarından gelen muhabirler, işçiler arasında dolaşarak "moral bozucu" sorularla işçileri kışkırtmaya çalışıyorlar. Ancak işçiler gereken cevabı veriyor: "Muhabir: Grevin beşinci günündesiniz (pazartesi) ama bir gelişme yok. İşçi: İlk günler hep böyle olur. Birkaç gün sonra bütün Avrupa'da üretim durunca durum değişir. Beş günlük paranızın kesileceğini de biliyor musunuz? - Evet, yönetim öyle açıklama yapmış. Bu da normal. Çalışmayınca para ödenmez! Bu eylemin yasal olmadığı konusunda iş hukuku uzmanları açıklama yapıyorlar. - Ya öyle mi? Ben öyle bir şey duymadım. GM'nin isterse bu eyleme katılanların hepsini işten atılabileceğini ve tazminat davası açabileceğini söylüyorlar. - Kim söylüyor? İş hukuku uzmanları mı? Evet! - O uzmanlar, yasalarda 12 bin işçiyi atmanın cezası ne, onu da söylüyorlar mı? Bilmiyorum.. - Tabi bilemezsiniz, çünkü öyle bir yasa yok! Bakın biz sadece daha fazla para istemiyoruz, biz işyerlerimizin de korunması için mücadele ediyoruz. Kazanırsak yanımızdaki bir sürü fabrikadaki işyerleri de kurtarılacak. Detroid'dekiler için biz insan değiliz, ama biz kendimizi çiğnetmeyiz, bizi bir parça pislik gibi süpürüp atamazlar. Biz burada onurlu bir mücadele veriyoruz. Anlaşıldı mı!"


Birleşik Metal-İş'ten destek Avrupa Metal İşçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (EMF), Opel tekelinin 12 bin işçiyi sokağa atma planlarını protesto kararına Birleşik Metal-İş de katıldı. Sendikanın örgütlü bulunduğu işyerlerinde, Opel işçilerinin taleplerini içeren bir bildiri okundu. Bildiride dile getirilen talepler şöyle: Fabrika kapatmalarına son. İşten çıkarmalara hayır. Toplusözleşme haklarına dokunulamaz.


Bu rekabette biz yokuz! Polonya'nın Gleiwitz şehrindeki GM fabrikasındaki işçiler, Opel Bochum işçileriyle dayanışma içinde olduklarını ilan etti. "Bugün saldırıların hedefinde onlar var, belki de bir yıl sonra sıraya bizi alacaklar" diyen GM Gleiwitz Solidarnosc (Dayanışma) Sendikası Temsilcisi Slawomir Ciebiera, "Biz bu rekabette yokuz" dedi. Bilindiği gibi General Motors, Bochum'daki fabrikanın bazı bölümlerini Polonya'ya taşıyacağını bildirmişti.

ÖNCEKİ HABER

TÜM AVRUPA'DA REFERANDUM OLMALI

SONRAKİ HABER

Çukobirlik'te eylem sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...