19 Ekim 2004 21:00

İngiltere'de rotasyon gerginliği

İngiltere, Irak'ta bulunan İngiliz askerlerinin direnişin yoğun olduğu bölgelere aktarılması tartışmalarıyla çalkalanıyor. ABD Başkanı George Bush'un işgal ortağı İngiltere Başbakanı Tony Blair, İngiliz askerlerinin yeniden konuşlandırılmasına sıcak bakarken ülke içinde kendi kuyusunu kazıyor. İşgal lehinde oy kullanan parlamento üyeleri, askerlerin sıcak çatışma bölgesine gönderilmesine karşı çıkıyor. İşgalin ardından İşçi Partisi içerisinde önemli fikir ayrılıkları yaşanmış, Başbakan işgale verdiği destek nedeniyle eleştirilmişti. Ancak son duruma, daha önce işgale destek veren milletvekillerinin bile tepki göstermesi parti içerisinde daha büyük fırtınaların kopabileceği yorumlarına neden oluyor.

Rotasyon birkaç gün içinde Tüm tepkilere rağmen Tony Blair'in İngiliz askerlerinin ABD askerleri yerine sıcak çatışmada yer almasına onay vermeye hazır olduğu bildirildi. Böylece rotasyonun birkaç gün içinde gerçekleşeceği duyuruldu. Dahası İngiliz askerlerinin konuşlanacağı yerlerde İngiltere'nin keşif çalışmalarına başladığı bildirildi. Rotasyon tartışmalarıyla gözler İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon'a çevrildi. İşçi Partisi içinde kendilerini destekleyen isimlerden dahi bu konuda destek alamaması nedeniyle endişeli olduğu gözlenen Hoon, Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmasında askerleri konuşlandırmayı reddetmeleri halinde, 'İngiltere'nin bir müttefik olarak görevlerini yerine getirmemiş olacağını' söyledi.

Destek bulamadı Avam Kamarası'nda yapılan konuşma boyunca yalnızca bir milletvekilinin rotasyonu desteklemesi Hoon'un ve İngiliz hükümetinin bu konuda yalnız kaldığı yorumlarına neden oldu. Hoon, ayrıca askerlerin Bağdat ya da Felluce'ye gitmeyeceğini söyleyerek destek bulmaya çalıştı. İngiliz askerlerinin Bağdat'ın yaklaşık 20 kilometre güneyinde bulunan Şii kenti İskenderiye ve Sünni kentleri Mahmudiye ve Latifiye'ye kaydırılacağı biliniyor. Dışişleri Bakanı Jack Straw da "Hayır dersek bir müttefiki yüzüstü bırakmış olacağımızı düşünüyorum" diyerek ABD'nin talebini kabul edeceklerini ima etti. İngiliz iş çevrelerinin sesi Financial Times gazetesi ise, Amerikan talebine karşı olduğunu ve hükümetin bu talebe olumsuz yanıt vermesi gerektiğini yazdı.


'Tehlikeli Bush'a destek veremeyiz' Daha önce Irak işgaline olumlu oy veren İngiliz parlamentosu üyeleri, sivil ölümlerin ve asker kayıplarının artacak olması, İngiliz askerlerinin komutasının ABD'de bulanacak olması, ve halktan gelecek tepki gibi nedenlerle rotasyona karşı çıkıyorlar: Gerald Kaufman (Manchester Gorton milletvekili): Hükümetimin ABD'nin bugüne kadar gördüğü en vicdansız ABD hükümeti tarafından yönlendirilmesini istemiyorum. Paul Farrely (Newcastle milletvekili):Bu tehlikeli ABD başkanına Fellucu'de gördüğümüz tarzda sivil kayıpları artırması için destek veremeyiz. Biz asıl onun bir an önce koltuğundan inmesi için dua etmeliyiz. Geraldine Smith (Morecambe ve Lunesdale milletvekili) : İngiliz halkı içerisinde ABD'li askerlerin yerine İngiliz askerlerinin geçmesine karşı gittikçe artan bir tepki var. Bizim çıkış stratejisine ihtiyacımız var ama daha çok içine batıyor gibiyiz. Erik Illsley (Barnsley milletvekili):Zamanlama çok düşündürücü. ABD'liler seçimlerden yalnızca iki hafta önce bu talebi dile getirdiler. Bu, Bush'u (Irak'a) daha fazla asker göndermekten kurtaracak bir numara mı? Askerlerin kaydırılmasına izin vermek onun başkanlığa gitmesine yardım etmek gibi geliyor.


Polonya istediğini aldı Bir süredir Irak'tan asker çekeceğini açıklayan Polonya'ya ABD'den 'askeri yardım' sözü geldi. Polonyalı yetkililer, ABD'nin Polonya'ya, ordunun modernizasyonu için gelecek yıl içinde yaklaşık 66 milyon dolar askeri yardım yapacağını söyledi. Polonya Savunma Bakanı vekili Janusz Zemke, Washington'un bu yıl verdiği askeri yardımın iki katından fazla olan paranın, Humvee araçlar ve Hercules uçakların alımında kullanılacağını söyledi. Zemke, ABD ordusundan, keşif için çok önemli olan ve Irak'ta konvoyların güvenliği için de kullanılabilecek, insansız uçaklar almayı da umduklarını belirtti. Zemke, yardım tutarındaki bu artışın, Polonya askerlerinin Irak'ta kalışını uzatmayı amaçladığı iddiasını reddetti. Polonya'nın ABD ile yaptığı askeri anlaşma sonucu Irak'a asker göndermeyi kabul ettiği ancak anlaşmalardan istediği kârı elde edemediği için asker çekme açıklamaları yaptığı belirtilmişti. Polonya'nın, Irak'taki uluslararası güçte yaklaşık 2400 askeri görev yapıyor.

İtalya seçimlerden sonra çekilecek Bu arada İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini Irak'ta bulunan Amerikan askerlerinin ocak ayında yapılması planlanan seçimlerin ardından çekileceğini açıkladı. Bakan bu konuda alınan kararın net olduğunu söyledi. Irak hükümetinin Irak halkı tarafından seçilmesini istediklerini söyleyen bakan seçilecek hükümete diplomatik olarak yardım edeceklerini belirtti.

Evrensel'i Takip Et