18 Ekim 2004 21:00

Ant Gida direnişi sürüyor

Balikesir'in Havran ilçesi girişinde bulunan Ant Gida Zeytin Fabrikasi'ndan Tek Gıda-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan 30 işçi, sendikalı olarak işe geri dönebilmek için, fabrikanın karşısına kurdukları çadırda 45 gündür direniyor.

Paylaş
Balikesir'in Havran ilçesi girişinde bulunan Ant Gida Zeytin Fabrikasi'ndan Tek Gıda-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atılan 30 işçi, sendikalı olarak işe geri dönebilmek için, fabrikanın karşısına kurdukları çadırda 45 gündür direniyor. Türkiye'nin ikinci büyük zeytin fabrikası olan Ant Gıda'da 350 işçi çalişiyor. Daha önce adi Fora olan fabrika, kredi borçlari nedeniyle Iş Bankasi'na ait Ant Gıda'ya devredildi. İşçiler 2000 yılından beri sendikalaşmak için çaba gösteriyor. 2000 yılında Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası örgütlenme çalışması yürütmüş, ardından işçi kıyımı yaşanmıştı. Şimdi ise işçiler Tek Gıda-İş'e üye oldukları için işten atıldılar. Patronun işten atmalara gerekçe olarak "işçi fazlaligini" ileri sürdüğünü söyleyen işçiler, bu gerekçenin doğru olmadığını, işten atmaların ardından 150 kişinin işe alındığını anlattılar. İşçiler direnişleri boyunca halkın, esnafın, sendikaların, basının ve bazı siyasi partilerin desteğini gördüklerini dile getirdiler.

Çalışmazsan asfalt orda İşten çıkartılan işçilerden Burhan Güçlü, yasal haklarını kullanarak sendikaya üye olduklarını ancak işten atıldıklarını belirtti. Patronun, işçilerin oturduğu bazı köylerin muhtarlarıyla işbirliği yaptığını, o köylere kepçe gönderdiğini ifade eden Güçlü, "İşveren o köydeki işçi sayısını artırıyordu. Bu köyde çalışan işçiler de bize destek vermiyordu" diye konuştu. Adem Derin, sendikalaşma nedeniyle eşiyle birlikte işten atildi. Aldiklari ücretin asgari ücret düzeyine düşürüldügünü belirten Derin, bu durumu fabrika müdürüne sordugunda "Çalışırsan fabrika burada çalışmazsan asfalt orda" yanıtını aldığını aktardı. Sendikalaştıktan sonra baskı gördüklerini anlatan Derin, vazgeçmeyince de kapının gösterildiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Görüntü kirleniyormuş!

SONRAKİ HABER

Sendikal hareket tartişildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...