18 Ekim 2004 21:00

Görüntü kirleniyormuş!

Koniteks işçileri, diktikleri ürünlerin satildigi Lee Cooper satiş magazasina "görüntü kirliği"ne neden oldukları gerekçesiyle alınmıyorlar.

Paylaş
Adana'dan Mersin'e doğru giderken birçok tekstil ve irili ufaklı fabrika ile karşılaşıyoruz. Koniteks ise ancak yanındaki Lee Cooper satış mağazasından sonra fark ediliyor. Lee Cooper mağazası öylesine ihtişamlı ki, reyonlarında satış için sergilenen ürünlerin dikildiği fabrika gölgesinde kalıyor. Fabrika yüzlerce işçisi ile dikkati en az çekecek şekilde inşa edilmiş. Çoğu kadın, yaklaşık 600 işçinin çalıştığı Lee Cooper'da günlük 700 civarında pantolon üretiliyor. Mağazada satılan her pantolon kesiminden, dikimine, paketlenmesine kadar işçilerin ellerinden geçiyor. Pantolonların satış fiyatı 40 milyon liradan başlayarak 80-100 milyona kadar çıkıyor. Asgari ücretle çalışan işçiler, ürettikleri pantolonu satın alamıyorlar. "Değil pantolon satın almak, mola saatlerinde dahi mağazaya alınmıyoruz" diyorlar, "Mağazaya işçi önlükleriyle girmemiz görüntü kirliliği yaratıyormuş. Sanki kotları biz dikmiyoruz da başkaları dikiyor!"

Bir pantolon için 6 gün İşyerindeki olumsuz koşullar nedeniyle işten ayrılan Sevgi Önal, asgari ücret alan bir Lee Cooper işçisinin, mağazadan seksen milyonluk bir pantolonu alabilmesi için altı gün boyunca çalışması gerektiğini söylüyor. İşçilere mağazadan herhangi bir indirim uygulanmadığını da ifade eden Sevgi Önal, "Zaten işçilerin fabrika satiş magazasindan pantolon almak gibi bir düşüncesi yok, olsa bile maddi yetersizlikle karşi karşiya kaliyorsunuz. Düşünsenize dügmesine kadar bizim yaptigimiz pantolonu alabilmek fabrikadan çiktiktan sonra nasil zorlaşiyor!" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Fransa 2006'yı önerdi

SONRAKİ HABER

Ant Gida direnişi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...