18 Ekim 2004 21:00

Yeşillerden AB konferansı

Avrupa Parlamentosu'nun Yeşiller Grubu, Türkiye'nin AB üyeliğine büyük bir destek vermeye hazırlanıyor. Bu amaçla, bugünden başlayarak İstanbul'da dört günlük bir konferans düzenleniyor.

Paylaş
Avrupa Parlamentosu'nun Yeşiller Grubu, Türkiye'nin AB üyeliğine büyük bir destek vermeye hazırlanıyor. Bu amaçla, bugünden başlayarak İstanbul'da dört günlük bir konferans düzenleniyor. Konferans'a Alman Dışişleri Bakanı Joscka Fischer gibi ağırlıklı Yeşil politikacıları katılacak. Bugün İstanbul Hilton otelinde başlayacak olan "Türkiye AB'de: Ortak bir Gelecek mi?" başlıklı konferansta Türkiye'nin AB üyeliği tartışılacak. Hilton Oteli'nde düzenlenecek konferansın Türkiye'nin müzakereleri konusunda karar alınacağı 17 Aralık Zirvesi'ne birkaç hafta kala gerçekleşeceği için daha da önem kazandığı belirtiliyor. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Enerji Bakanı Hilmi Güller ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın söz alacağı konferans sırasında Fischer'in yanı sıra, AP Yeşiller Grubu Eş Başkanları Daniel Cohn-Bendit ve Monica Frassoni, AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Helene Flautre, TBMM-AP Karma Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk ve Türk asıllı Yeşil Milletvekili Cem Özdemir de konuşacak. Bu arada, konuşmacıları arasında AP tarafından Sakharov Ödülü'ne layık görülen, kapatılan DEP eski milletvekili Leyla Zana ile yazar Orhan Pamuk da bulunuyor. AP Yeşiller Grubunca verilen bilgiye göre, İstanbul'daki konferans sırasında altı yuvarlak masa düzenlenecek. Yuvarlar masalar sırasında "Avrupa'nın değerler ve sınırları", "Sivil özgürlükler", "Kadın hakları", "Türkiye ile üyelik müzakerelerine ilişkin karar ve İlerleme Raporu", "Türkiye'de ve genişlemiş AB'deki çevre ve tarım" ile "Türkiye'de çevre ve çevre hareketleri" konuları ele alınacak. Öte yandan, Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in, konferansa katılmak üzere 20 Ekim'de kısa bir süre için İstanbul'a geleceği bildirildi. Böylece Fischer'in Berlin'de Dışişleri Bakanı Gül ile görüştükten hemen sonra İstanbul'da Türkiye'nin AB üyeliğine bir kez daha destek ifade edeceğine dikkat çekiliyor.


BİRİNCİ GÜNÜN PROGRAMI

15.00 - 15.30 Açılış Daniel Cohn-Bendit, Avrupa Parlamentosu Yeşiller/EFA Grubu Başkanı Bülent Arınç, TBMM Başkanı Yuvarlak Masa: Avrupa'nın Değerleri ve Sınırları Joost Lagendijk, AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı 15.30-17.00 İslam, Bir Avrupa 'Kimliği' ve Türkiye'nin AB'ye Üyeliği Wendy Asbeek Brusse, Hollanda Hükümet Politikaları Bilim Kurulu Araştırmacısı Ruşen Çakır, Gazeteci Esat Korkmaz, Alevi Cemaati Temsilcisi Etyen Mahçupyan, TESEV 17.00-18.30 Türkiye ve Avrupa'nın Sınırları Sorunu Heinz Kramer, Bilim ve Politika Vakfı Daniel Cohn-Bendit Johannes Voggenhuber, Avrupa Parlamentosu Yeşiller/EFA Grubu üyesi, Avusturya Ahmet İnsel, Galatasaray Üniversitesi

ÖNCEKİ HABER

Hükümet 'gitmeyin' diyemiyor

SONRAKİ HABER

'Türkiye kriterleri karşılamıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...