18 Ekim 2004 21:00

Hükümet 'gitmeyin' diyemiyor

Hükümet Irak'a giden şoförleri, "dikkatli olun" diyerek yine kaderlerine terk etti. Oysa Irak'ı işgal eden ABD ve İngiltere bile kendi vatandaşlarına "Irak'a gitmeyin" uyarısında bulundu.

Paylaş
Onlarca Türk şoförün öldürüldüğü Irak'ta, her gün yeni bir şoför daha rehin alınıyor. Irak'ı işgal eden ABD ve İngiltere dahi kendi vatandaşlarına "Irak'a gitmeyin" uyarısı yaparken Türkiye vatandaşlarının öldürülmesine seyirci kalıyor. Hükümetin işgalden rant kapma hırsının faturası her geçen gün ağırlaşıyor. Iraklı direnişçiler şimdiye kadar onlarca Türkiye vatandaşını kaçırdı, bir çoğunu da öldürdü. Buna rağmen ABD'ye her koşulda desteğini sürdüreceğini açıklayan hükümet, Irak'a Türkiyeli işçilerin gitmemesi için bir uyarı dahi yapmıyor. Önceki gün yeni rehine olaylarının yaşandığı Irak konusunda açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, yine "gitmeyin" demedi. Bakanlık, Türk vatandaşlarının Irak'a ancak zorunlu hallerde seyahat etmelerini, böyle bir durum söz konusu olduğunda da güvenlik önlemlerine kesinlikle uymalarını tavsiye etti sadece.

Dikkatli olun! Bakanlık'tan yapılan duyuruda, Türkiye ile Irak arasındaki geleneksel ticari ve ekonomik işbirliği faaliyetlerinin, günümüz koşullarında da devam ettiği belirtilerek, Irak halkına yönelik uluslararası insani yardımın da büyük ölçüde Türkiye üzerinden ulaştırıldığı savundu. Irak'a yönelik taşımacılığın ve yeniden imar faaliyetleriyle ekonomik-ticari hayatın içinde çok sayıda Türk vatandaşının yer aldığı hatırlatılan duyuruda, "Irak'ta hüküm süren çatışma ve asayişsizlik ortamı, Irak vatandaşlarının yanı sıra bu ülkeye gidecek vatandaşlarımızın ve diğer yabancıların can ve mal güvenliğine karşı çok ciddi bir tehdit oluşturmaya devam etmektedir" denildi. Hükümetin geçen aylar zarfında ilgili kurumlar arasında yapılan danışmalar sonucunda Irak'a gidecek Türk vatandaşlarının özenle uyması gereken bir dizi önlemler tespit ettiği belirtilen duyuruda, geçici Irak hükümeti ve yerel Irak makamları, Irak'ta bulunan çok uluslu güç yetkilileri, ABD ile İngiltere hükümetleriyle bu ülkelerin Ankara ve Bağdat'taki temsilcileri nezdinde yoğun temas ve girişimler yapıldığı bildirildi. Duyuruda şöyle denildi: "Vatandaşlarımızın Irak'a yapacakları seyahatleri zorunlu hallerde gerçekleştirmelerini, bu hallerde ise güvenlik önlemlerine kesinlikle uymalarını kuvvetle tavsiye etmekteyiz. Yüklenici şirketler, Irak'ta faaliyet gösteren firmalarımız ve bunların bağlı oldukları meslek ve çatı kuruluşlarının, Irak'a gidecek personelinin güvenliği için yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getirmeleri hayati önemini muhafaza etmektedir."

ÖNCEKİ HABER

Bit pazarına nur yağıyor

SONRAKİ HABER

Yeşillerden AB konferansı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...