18 Ekim 2004 21:00

Operasyonlar dursun
   silahlar sussun!

Aydın, yazar, gazeteci ve kitle örgütü temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturduğu "Barış İçin Aydın Girişimi", çatışmaların durması için operasyonların son bulmasını istedi.

Paylaş
Her türlü şiddetin ve silahlı çatışmaların son bulması, Türkiye'de demokratik barışçıl ortamın yaratılması amacıyla bir araya gelen aydın, yazar, gazeteci ve kitle örgütü temsilcileri "Barış İçin Aydın Girişimi" oluşturdu. Kuruluş ve amaçlarını düzenlediği basın toplantısı ile deklare eden Barış İçin Aydın Girişimi'nin çağrıcıları arasında Akın Birdal, Ercan Karakaş, Hüsnü Öndül, Mihri Belli, Oktay Konyar, Celal Başlangıç, Feleknaz Uca, Nimet Tanrıkulu ve Tarık Ziya Ekinci gibi isimler yer alıyor. Taksim Hill Otel'de düzenlenen basın açıklamasında ortak metni okuyan İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal, "Türkiyenin demokratikleşmesi, huzuru, barışı ve herkes için yaşanabilir olması tek kaygımızdır" dedi. Türkiye'de sorunların çözümünün barış ve demokrasiyi zorunlu kılan koşul ve olguların herkesçe bilinmesi ve anlaşılmasından geçtiğine vurgu yapan Birdal, "Barışın demokrasi ve insan hakları ile insan halkları ve özgürlüklerin demokrasi ve ekonomi ile ilişkilerinin kurulması gerekir" dedi. Bu bağlamda, Kürt sorunun çözümsüzlüğünün diğer sorunların çözümsüzlüğünü de beraberinde getirdiğini belirten Birdal, yaklaşık 6 yıl devam eden tek taraflı ateşkes süreci ile doğan barış fırsatının yönetenler ve toplumun diğer katmanları tarafından değerlendirilmediğini ifade etti. Birdal, bölgede süren askeri operasyonlar ile köy boşaltmaları, mayınlı alanlar ve kişi güvenliğini tehdit eden uygulamaları hatırlatarak "Operasyonların ve çatışmaların son bulması için bölgeye giderek ateşe göğüslerini siper etmek isteyen Türk ve Kürt gençleri her türlü uygulamaya hedef olmakta ve tutuklanmaktadır" diye konuştu.

'Anahtar belli' AB'nin açıkladığı İlerleme Raporu ile Türkiye'nin önüne konulan ödevin Kürt sorunu ile bağlantılı olduğunu da vurgulayan Birdal şöyle devam etti; "Yaşamın her alanını kilitleyen Kürt sorununun anahtarı bellidir. Çabamız derhal operasyonların ve çatışmaların durdurulması içindir. Öncelikle barış çatışmanın yerine geçmelidir. Silahlar susturulmalıdır. Toplumsal yaşama dönüşün önündeki engeller kaldırılmalıdır. Hiç kimse barışa itiraz etmemelidir." Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ve Avrupa Parlementosu (AP) üyesi Feleknaz Uca da, Kürt sorunun çözümü için AP'de çeşitli çalışmalar yaptıklarını, sol, liberal ve sosyal demokrat birçok partinin bu çalışmaya destek verdiğini dile getirdi. Bölgeye giden canlı kalkanların yanlış anlaşıldığını belirten Uca, "Ben de siyasi bir kalkan olabilirim. Aydınlar da kendi cephesinde bunun içinde yer alabilirler. Türkiyenin demokratikleşmesini isteyen ve barışı savunan herkesi bu çalışmaya katılmaya çağırıyorum" dedi.

Bölgeye gidecekler Açıklamanın ardından Barış İçin Aydın Girişimi çağrıcıları basının sorularını yanıtladı. Gazetecilerin sorusu üzerine Akın Birdal, çağrılarının her iki tarafa olduğunu söyledi. Operasyonların durdurulması ve barış için bölgeye gidecek olan aydınların önümüzdeki günlerde, Başbakanlık başta olmak üzere çeşitli bakanlıklar, milletvekillleri ve emek örgütleri ile görüşme yapacakları belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

GEREKİRSE ZAM YAPARIZ

SONRAKİ HABER

GÜNDEMDEKİ DOSYA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...