18 Ekim 2004 21:00

Amerika'ya seçim jesti mi?

İngiliz askerlerin direnişin yoğun olduğu bölgelere kaydırılmasına karşı çıkan İngiliz politikacılar, Blair'in Bush'a seçim desteği için askerleri ölüme göndermesinden endişe ediyorlar.

Paylaş
Amerika Birleşik Devletleri'nin Basra'da görev yapan İngiliz askerlerinin direnişin yoğun olduğu bölgelere kaydırılması talebi İngiltere'de tepki görmeye devam ediyor. İngiliz halkı askerlerin sıcak çatışmaların içine itilmesine karşı çıkarken; Blair hükümetinin Bush'a seçim desteği vermek için bu talebi kabul edebileceği belirtiliyor. ABD'nin İngiltere'den talebinin ilk aşamada 650 kadar İngiliz askerinin Bağdat'ın güneyindeki İskenderiye bölgesine kayması olduğu belirtildi. İskenderiye'ye, İskoçya merkezli bir birliğin kaydırılması bekleniyor.

Felluce hazırlığı Felluce kentine "büyük saldırı" hazırlığında olan Amerika'nın belli bölgelerdeki askerlerini bu kente kaydırması nedeniye oluşan boşluğu doldurmak için İngiliz askerlerine ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. Bazı İngiliz yetkililer, bunun reddetmesi güç bir talep olduğunu belirtirken, bir Savunma Bakanlığı sözcüsü Amerika'nın Felluce'ye düzenleyeceği büyük saldırı nedeniyle askerlerin yerini değiştirmesinden doğacak boşluğun İngiliz askerlerle kapatılmak istenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Sözcü "Askerler Bağdat'a ya da başka bir yere gitmemeli" dedi.

'ABD'ye seçim jesti olmasın' Muhalif milletvekilleri, hükümeti ABD'ye karşı siyasi jest yapmamaları konusunda uyarıyor. Gölge savunma bakanı olarak bilinen Nicholas Soames, İngiltere hükümetini ABD'de gelecek ay yapılacak başkanlık seçimlerinden önce Bush yönetiminin bütün taleplerini karşılar bir görüntü sergilememesi konusunda uyardı. Downing Street'ten bir sözcü ise, konuşlandırma kararlarının siyasi bir boyutu bulunmadığını ve ABD seçimleriyle bağlantısı olmadığını iddia etti. Bu arada İngiltere'de üst düzey bir yetkili hükümetin Irak konusunda gerçekleri söylemediğini belirterek istifa etti. 1998 ve 2002 yılları arasında İngiltere'nin Birleşmeş Milletler temsilciliğini yapan Carne Ross hükümete olan güvenini kaybettiğini ve Irak konusunda söylenen hiçbir şeye inanmadığını söyledi. Ross işgalin tek alternatif olarak görülmesinin büyük bir hata olduğunu belirterek, "BM gözlemcilerinin çalışmalarına devam etmeleri gerekirdi" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Irak işgaline son

SONRAKİ HABER

Binlerce kişi evsiz kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...