18 Ekim 2004 21:00

Irak işgaline son

14-17 Ekim tarihleri arasında Londra'da gerçekleşen Avrupa Sosyal Forumu, pazar günü yapılan savaş karşıtı yürüyüşle sona erdi.

Paylaş
14-17 Ekim tarihleri arasında Londra'da gerçekleşen Avrupa Sosyal Forumu, pazar günü yapılan savaş karşıtı yürüyüşle sona erdi. Uluslararası birçok kuruluş tarafından organize edilen yürüyüşe yaklaşık yetmiş bin kişi katıldı. 17 Ekim sabahı son seminerlerin yapılmasının ardından, binlerce insan saat 13.00'te, yürüyüşün başlangıç yeri olan Russell Square'da toplanmaya başladı. Irak'ta işgalin son bulması, askerlerin geri çekilmesi, Amerikan Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'in savaşının durdurulması talepleriyle yapılan yürüyüşe, başta İngiltere olmak üzere Avrupa'nın değişik ülkelerinden birçok sendika, sivil toplum örgütü, çevreciler, savaş ve küreselleşme karşıtları katıldı. Yürüşe Londra'dan Day-Mer (Türk-Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi), Türkiye'den Emeğin Partisi (EMEP) ve Almanya ve Fransa'dan DİDF (Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu) katıldı.

Felluce'ye selam Protesto yürüyüşünün bitiş noktası olan Trafalgar Square'da işgal ve savaş karşıtı çeşitli konuşmaların yapılmasının yanı sıra, 'Birleşen Felluce Yenilmez' sloganı hem platformdan hem de protestocular tarafından haykırıldı. Eyleme katılanlar İngiliz askerlerin Irak'tan çekilmesini ve Başbakan Blair'in istifa etmesini istediler. Pazar günkü eylem Irak işgalinin başlamasından önce, Savaşı Durdurun Koalisyonu'nun yaptığı eylemin ardından gerçekleşen en büyük gösteri olarak yorumlanıyor. Charkoo adlı Güney Koreli eylemci savaşları kapitalizmin yarattığını söyleyerek Irak işgalinin bitirilmesini isterken, gösteriye, Irak'ta kardeşi Kennet Bigley'in öldürülmesinden İngiliz hükümetini sorumlu tutan Paul Bigley de katıldı.

ÖNCEKİ HABER

ABD, 'müttefiklerini' satın almış

SONRAKİ HABER

Amerika'ya seçim jesti mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...