17 Ekim 2004 21:00

Gül'ün umudu Almanya

Bakan Gül, Türkiye'nin üyeliğine sıcak bakmayan ülkelere karşı destek için Almanya'ya gitti. Gül, CDU Genel Başkanı Merkel ile de görüşecek.

Paylaş
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin İlerleme Raporu'nda rahatsızlık duyduğu bazı unsurları gündeme getirmek üzere Almanya'ya gidiyor. Ayrıca Gül başını Fransa'nın çektiği ve Türkiye'nin üyeliğine sıcak bakmayan ülkelere karşı Almanya'dan destek isteyecek. Dışişleri Bakanı Gül, Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in daveti üzerine Berlin'e gitti. Almanya'ya hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İlerleme Raporu'ndaki, "müzakerelerin ucunun açık olması" ve "tarama süreci" gibi unsurlardan duyulan kaygıları geniş bir şekilde tartışacaklarını söyledi.

Destek isteyecek Gül, Türkiye'nin tam üyeliğine sıcak bakmayan Fransa'ya karşı Almanya'dan destek isteyip istemeyeceğinin sorusuna, "Avrupa açık bir toplum ama yeter ki tartışmalar yapılırken Türkiye'ye haksızlık yapılmasın. Şüphesiz ki bu çerçevede Almanya Türkiye'ye yardımcı olmaktadır" diye konuştu. Avrupa'da Türkiye ile ilgili tartışmalardan çekinmediklerini ancak haksızlığı kabul edemeyeceklerini söyleyen Gül, "Biz ne Almanya'ya ne de başka bir yere Türkiye'nin üyeliğine tavır koyan insanlarla kavga etmeye gitmiyoruz. Bazı yanlış bilinen şeyleri düzeltiyoruz" dedi.

Gül'ün Almanya temasları Gül'ün, Almanya ziyaretinde, İlerleme Raporu'nun tavsiye bölümünde Türkiye'yi rahatsız eden bazı noktaların değiştirilmesi için nabız yoklamasında bulunması bekleniyor. Alman hükümetinin ise Dışişleri Bakanı Gül'e raporun olumsuz yorumlanmaması gerektiği yönünde mesaj vermesi bekleniyor. Dışişleri Bakan Abdullah Gül'ün ziyareti, İlerleme Raporu'nun yayınlanmasından sonra Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ile yüz yüze yapacağı ilk görüşme olması açısından da önem taşıyor. Fischer'in aralık ayında Türkiye ile müzakerelere başlanması yönünde karar alınmasına ilişkin Alman hükümetinin desteğini vurgulaması bekleniyor.

Gül'ün programı yoğun Dışişleri Bakanı Gül'ün Almanya'daki çeşitli kesimlerle görüşmelerinin yanı sıra çok sayıda gazete ve televizyona demeçler vermesi öngörülüyor. Gül, temasları çerçevesinde ulusal, eyalet ve Avrupa Parlamentosu üyesi Türk kökenli Alman parlamenterlerle bir araya gelecek. Dışişleri Bakanı Gül, Federal Parlamento Dışişleri Komisyonu Başkanı Volker Rühe, Hür Demokrat Parti Genel Başkanı Guido Westerwelle ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkanı Angela Merkel ile de görüşecek.

ÖNCEKİ HABER

Dergilerde bu ay...

SONRAKİ HABER

Barolarda genel kurul

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...