17 Ekim 2004 21:00

Üç tiyatronun ortak projesi: Polisler

Genç Oyuncular Sahnesi, Özgür Tiyatro ve Tiyatro A, yeni sezona ortak bir proje ile giriyor. Polonyalı yazar Mrozek'in "Polisler" adlı oyununu, Özgür Başkaya yönetiyor. Oyun, hiçbir suçun olmadığı "demokratik" bir ülkedeki tek 'suçlu'yu konu alıyor.

Paylaş
Genç Oyuncular Sahnesi, Özgür Tiyatro ve Tiyatro A, yeni sezona "Polisler" adlı ortak bir proje ile başlıyorlar. Provaları devam eden oyun, 27-28 Ekim günlerinde Ekin Tiyatrosu'nda sahnelenecek. Polonyalı yazar Slowamir Mrozek'in yazdığı, Özgür Başkaya'nın yönettiği oyunda; Server Güner, Selim Kalıç, Oğuz Ersözen, Ömürhan Soysal ve Sibel Aduş rol alıyor. Oyunda, iktidara karşı hiçbir suçun işlenmediği ve hiçbir suçlunun bulunmadığı "demokratik" bir ülkede geçen olaylar anlatılıyor. Bu ülkedeki tek suçlu 10 yıl önce bir bakana karşı suikast girişiminde bulunan ve 10 yıldır her türlü baskıya rağmen polislerin kendisinden istediği ifadeyi imzalamayan biridir. Oyundaki olaylar, tek suçlunun ülkedeki bu garip sessizliği anlamak ve sessizliği bozmak için polislerin kendisinden imzalamasını istediği ifadeyi kendi isteğiyle imzalamasıyla başlar. Bu imza ile polislerin kabusu da başlar. Ancak hiçbir suçun işlenmediği ülkede polis kurumuna da ihtiyaç yoktu ve kabul edilemeyecek bu durumu çözmek için acilen bir suçlu bulmak gerekiyordu. Böylece sivil bir görevli halkın içine karışarak halkı iktidar aleyhine kışkırtmaya çalışır ancak başarılı olamadığı gibi halktan bir güzel dayak yer. Geriye tek bir yol kalmıştır; gerekli suçlu polislerin içinden çıkacaktır. Ancak "suçlu" olan polis, kendini bu "milli ve ulvi" görevine iyice kaptırarak, "öteki suçlular" gibi düşünmeye başlar.

'Amerikan Rüyası'nı anlatan oyun Değişim Atölyesi Oyuncuları ise "Yaşasın Düşman (Şok Durumları)" adlı oyun ile perdelerini açacak. Sam Shepard'ın yazdığı, Şükran Yücel'in Türkçe'ye çevirdiği oyunun yönetmenliğini Harun Güzeloğlu üstleniyor. Aynı zamanda ilk kez sahnelenecek olan oyunda, "Amerikan Rüyası" kavramının boyutları işleniyor. Amerikan "kült"lerinin ne denli savaş mantığı üzerine kurulu olduğnu ironik bir anlatıyla seyirciye sunan oyun, önceki akşam prömiyerini yaptı.

ÖNCEKİ HABER

İlhan Karakurt'a polis tehdidi

SONRAKİ HABER

Öykü Günleri başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...